Tule kummiksi

Ugandan köyhät lapset ja pakolaislapset

Ugandassa on miljoonia aids-orpoja, joiden koulunkäynti uhkaa jäädä kesken, jos köyhät sukulaiset eivät pysty heitä tukemaan. Valtavan kokoisessa Bidibidin pakolaisasutuksessa elävien lasten koulunkäynti on puolestaan keskeytynyt konfliktitilanteen ja pakolaisuuden vuoksi. Ryhtymällä kummiksi Ugandaan tuet yksin jääneiden ja sodan kauhuja paenneiden lapsen koulutien jatkumista, jotta heilläkin olisi toivo ja tulevaisuus.

Uganda on yksi maailman vähiten kehittyneimmistä maista. Ugandassa on yli kaksi miljoonaa alle 18-vuotiasta orpoa, joista suuri osa on aids-orpoja. Avun piiriin valitaan täysin orpoja, puoliorpoja ja joissain tapauksissa lapsia, joiden vanhemmat ovat elossa mutta hyvin köyhiä tai liian sairaita huolehtiakseen lapsista. Työn kautta tuetaan lasten ja nuorten opiskelua peruskoulussa, lukiossa ja ammattikoulussa.

Ugandan köyhien lasten yhteisökummit tukevat keväästä 2019 lähtien myös niiden pakolaislasten koulunkäyntiä, jotka elävät Bidibidin 250 neliökilometrin kokoisessa pakolaisasutuksessa. Nämä sisällissotaa paenneet lapset ovat todistaneet sanoinkuvaamattomia kauheuksia. Sodan äänet ja muistot kaikuvat yhä mielessä. He kaipaavat turvallista ja vakaata elämää.

Edistämme Bidibidissä erityisesti yläkoulun oppilaiden pysymistä kouluissa. Vahvistamme lasten ja nuorten oikeutta koulunkäyntiin, terveyteen ja riittävään elintasoon sekä järjestämme pakolaisleirin opettajille koulutuksia. Lapset, nuoret ja heidän huoltajansa saavat Fidan kummikohteessa myös psykososiaalista tukea.

Olin vuoden, kun isä kuoli. Äitini teki kovasti töitä elättääkseen perheensä yksin. Minua opiskelu ei kiinnostanut, kunnes löysin äidin kuolleena tultuani koulusta. Tajusin, että minun on nyt tehtävä parhaani.
Onneksi olimme päässeet Fidan työn piiriin, joka tuki meitä opiskeluissa. Viimeisenä vuotena luin ja luin, loma-ajatkin – ja valmistuin kouluni parhaana! Aloitan syksyllä rakennusinsinöörin opinnot.
Suren sitä, etten voi jakaa iloani äitini kanssa. Sanat tuntuvat kevyiltä, kun sanon kiitos tuesta mitä olen saanut kummiltani. Ihmiset joita en ole edes nähnyt, mahdollistivat tämän kaiken.
Kummina autat Jimmyn kaltaisia lapsia selviämään.

Tule kummiksi Ugandan köyhien lasten ja pakolaislasten, jotta heidän tarinansa saisi onnellisen lopun! Vuoden 2021 Eväät elämään -kampanjan tuotoilla tuetaan Ugandan pakolaislapsia, voit tutustua kampanjaan kampanjan omilta sivuilta.

Ugandan kummilapsihanke saa tukea Nenäpäivältä. www.nenäpäivä.fi

Tule kummiksi