Tule kummiksi

Kosovon romanilapset

Kosovon romanilapsia uhkaa syrjäytyminen. Tue heidän koulunkäyntiään kummina!

Miksi Kosovossa tarvitaan apua?

Kosovon sota on edel­leen kuin musta varjo vuoristoisen maan yllä. Työttömyysluvut ovat Euroopan suurimpia. Iltaisin pääkaupunki Pristina kylpee värivaloissa. Sodasta toipu­van maan kaksi todellisuutta kohtaavat: kadulla kulkee pieni huivipäi­nen tyttö kerjäten rahaa. Joka ilta hän tulee hankkimaan perheelleen elantoa kerjäläisenä. Tytön kohtalo on Kosovossa tuhansien lasten arkipäivää. Lapsikaupan uhka on suuri etenkin köyhän romanivähemmistön keskuudessa. Heille jokapäiväinen selviytyminen on taistelua.

Ujolla Nurejdinilla on vaikeuksia kommunikoinnissa. Neljävuotias poika rakastaa viettää aikaa kummilapsikeskuksella. Hän on rohkaistunut ja piristynyt selvästi tultuaan mukaan. Pian hän voi aloittaa esikoulun kummien tuella.

Kosovossa elää vähemmistönä 35 000–40 000 romania. Tarkkaa lukua ei tiedetä, koska monelta romanilta puuttuu syntymätodistus. Tämän vuoksi romanit jäävät myös sosiaaliturvan ulkopuolelle.

Useat romanilapset kyllä aloittavat koulunkäynnin, mutta esi- ja tukiopetuksen puutteen vuoksi he eivät pärjää koulussa. Koulun keskeyttäminen on heille yleistä ja toisen asteen opintojen suorittaminen on todella harvinaista.

Romanilapset jäävät helposti köyhyyden kierteeseen ja päätyvät vanhempiensa tavoin kerjäämään tai keräämään roskia toimeentulonsa eteen.

Esikoulua ja tukiopetusta

Fidan työ toimii romaniyhteisössä, jossa asuu noin 120 romaniperhettä. Perheissä on paljon lapsia, joilla on haasteita koulunkäynnin kanssa. Kummien tukeman työn kautta tuetaan lasten koulunkäyntiä tarjoamalla tukiopetusta, esikouluopetusta ja englannin kursseja. Vanhempia koulutetaan koulunkäynnin tärkeydestä ja äideille on aloitettu ompelu- ja lukutaitokurssit. Tavoitteena on parantaa syrjittyjen romanilasten asemaa ja tulevaisuutta pitkäjänteisellä työllä.

Kummina tuet kaikkia romaniyhteisön lapsia koulutielle! Kuukausikannatus: alk. 27€

Tule kummiksi