Fidan vuosi 2020

Lue Fidan vuosikatsaus 2020

Pandemiavuosi haastoi kumppaneitamme ympäri maailmaa. Mitä hyvää vuoden 2020 aikana tapahtui? Kiitos työmme tukijoille!

Kansikuva: Myanmarilaisessa Inn Kanin kylässä on Fidan tukema oppimiskeskus. Se on saanut lapset innostumaan koulunkäynnistä ja vanhemmat uskomaan parempaan tulevaisuuteen. KUVAAJA: Magdalena Vogt.

Toiminnanjohtajan kynästä:

Vuonna 2020 toteutui se, mitä kukaan ei olisi osannut ennakoida: äkillinen pandemia sulki maailman.
Pandemiaan sopeutuminen onnistui meillä Suomessa verrattain hyvin, mutta globaalisti pandemia aiheutti valtavan kriisin. Siitä tuli lähetysjärjestöille sopeutumiskyvyn tulikoe.
Fidan vuosikatsauksessa on rohkaisevia tarinoita poikkeusvuoden ajalta eri puolilta maailmaa. Ihmisistä on löytynyt paljon voimaa uuden edessä. Kun koulut sulkeutuivat, löydettiin uusia tapoja opettaa lapsia. Kun moni menetti työnsä, löytyi uusia tapoja ansaita elanto. Iso kiitos kuuluu Fidan paikallisille kumppaneille, jotka yhdessä yhteisöjen kanssa yhdistivät voimansa ja lähtivät kokeilemaan uutta.

Saimme raportteja siitä, että ihmiset janosivat evankeliumin tuomaa toivoa. Uusia seurakuntia syntyi lähes sata eri puolilla maailmaa.

Myös seurakuntien toiminta jatkui poikkeusoloissa. Monelle kumppanillemme se tarkoitti valtavaa digiloikkaa. Esimerkiksi Itä-Afrikan ja Aasian kumppanikirkot hyödynsivät sosiaalisen median kanavia aiempaa aktiivisemmin ja tavoittivat niiden kautta rajujen sulkutilojen keskellä eläviä ihmisiä, jotka olivat käytännössä vankeina kodeissaan ilman ruokavarastoja ja tukijärjestelmiä.
Vaikka seurakunnilla oli haasteita, saimme raportteja myös siitä, että ihmiset janosivat evankeliumin tuomaa toivoa. Uusia seurakuntia syntyi lähes sata eri puolilla maailmaa.
Itse yllätyin siitä, kuinka paljon poikkeusvuosi vahvisti globaalia lähetysyhteyttä. Kansainvälisten lähetysverkostojen kokoukset pidettiin etäkokouksina ja keräsivät ennätyksellisen osallistujamäärän. Helluntailähetysjohtajat ympäri maailmaa aloittivat säännölliset yhteiset rukoushetket. Koin rukousyhteyden siunaavana. Yhteydenpito johti myös uusiin yhteistyöavauksiin.
Vielä on liian aikaista arvioida, miten pandemia on vaikuttanut maailmanlähetyksen tilanteeseen, mutta se on ollut herätys seurakunnille kaikkialla. Edelleen on tuhansia kansanryhmiä, jotka eivät koskaan ole kuulleet evankeliumia.
Fidalle pandemia merkitsi suuria muutoksia suunnitelmiin. Puolet läheteistä saapui kotimaahan keväällä odottamaan sulkutoimien raukeamista asemamaissaan. Syksyllä valtaosa heistä pystyi palaamaan työkohteisiinsa.

Fidan visio on ajankohtaisempi kuin koskaan: Rakennamme yhdessä kumppaneidemme kanssa maailmaa, jossa jokaisella ihmisellä on toivo ja tulevaisuus.

Taloudelliset näkymät olivat keväällä erittäin haastavat. Fida secondhand -ketju jouduttiin sulkemaan pariksi kuukaudeksi, ja koko Fidan toimintaa sopeutettiin mittavasti. Tilanne kuitenkin muuttui niin, että loppuvuoden myynti toteutui lähes edellisten vuosien tasolla. Fidan keräykset tuottivat ennätystuloksia ja saimme säästettyä kuluissa. Vaikea taloudellinen tilanne kääntyi kaikkien yllätykseksi positiiviseksi. Olemme kokeneet suurta Jumalan huolenpitoa.
Koronavuosi osoitti, että olemme valmiit sopeutumaan. Edellisellä vuosikymmenellä tilanne olisi saattanut olla toinen. Koronakriisin keskellä Fidan visio on ajankohtaisempi kuin koskaan: Rakennamme yhdessä kumppaneidemme kanssa maailmaa, jossa jokaisella ihmisellä on toivo ja tulevaisuus.

Kiitos jokaiselle työmme tukijalle!

Kuvassa Fidan toiminnanjohtaja Harri Hakola

 

Harri Hakola, toiminnanjohtaja