Autolla Nepaliin

”Ajetaanpa Autolla Nepaliin ja haetaan sieltä naisten turvakodilta koruja, joita voidaan myydä Suomessa.” Se oli ajatus,  joka seurasi halusta auttaa. Autolla Nepaliin -projekti toteutettiin vuonna 2012 yhteistyössä Fidan ja sen paikallisten kumppanien kanssa. Matkalla kuvattu Autolla Nepaliin – unelmien elokuva voitti Yleisö-Jussin vuonna 2015. Kuuntele, mitä on tapahtunut Nepalissa viimeisessä kymmenessä vuodessa, tästä podcast-jaksosta:

Mutta mitä kuuluu nyt?

• Projektin myötä pystyttiin kyläkouluihin rakentamaan uudet koulurakennukset savimajojen tilalle. Se oli valtavan suuri rohkaisu yhteisölle, joka oli itsekin pyrkinyt parantamaan tilannetta. Sittemmin rakennuksia on rakennettu enemmänkin.

• Hyvässä yhteistyössä paikallisen  yhteisön ja Relative Nepal -järjestön kanssa Fida on ollut edelleen mukana kehittämässä kouluja ei pelkästään rakennusten vaan myös opetuksen tiimoilta. Kaikista kouluista on tullut valtion hyväksymiä. Se tarkoittaa myös palkattuja opettajia, vaikka tilanne vaatii edelleen työtä.

• Koulut ovat ilmaisia ja niistä osa on määritelty mallikouluiksi.

• Nykyään Fida on tukemassa 80 koulun toimintaa.

Tyttöjen osuus oppilaista on kasvanut merkittävästi. Yhdessä kouluista vuonna 2014 poikia oli 140 ja tyttöjä 90. Nyt poikia on 170 ja tyttöjä 224. Kuten alla olevassa podcastissa todetaan kasvaneessa oppilasmäärässä on lapsia jotka eivät ennen ole olleet koulussa”, sillä kylät itsessään eivät ole kasvanet.

Kyse ei ole siitä, kuka pääsee kouluun, vaan kuka käy koulun loppuun. Maanlaajuisesti 48 prosenttia nepalilaislapsista jättää koulun kesken. Maailmanlaajuinen pandemia ei auta tässä. Huoli siitä, palaavatko lapset kouluihin niiden auetessa jälleen, on suuri. Tässä on mahdollisuus ottaa takapakkia. Koululaisille tehdään oppimispaketteja ja suunnitellaan, miten toimitaan koulujen auetessa. Pitkäjänteinen koulujen ja opetuksen kehitystyö eli opettajien koulutus ja laadukkaan oppimisympäristön luominen  jatkuu yhdessä paikallisten kumppaneiden kanssa. Voisitko sinäkin osallistua?

Autolla Nepaliin -projekti on osa suurempaa tarinaa ja se tarina on vielä kesken. Työtä tarvitsee tehdä edelleen. Tulemalla kummiksi tai lahjoittamalla (esim. MobilePaylla numeroon 40680) tuet Nepalin lapsia ja yhteisöjä.

Mitä kuuluu -podcast

Podcastissa Autolla Nepaliin -projektin Juho Leppänen ja Mikael Hautala keskustelevat yhdessä Fidan työntekijä Vesa Mätön kanssa siitä, mitä Nepaliin kuuluu nyt. Kuuntele mielenkiintoinen podcast ja huomaat olevasi osa isompaa tarinaa.

Podcast löytyy tekstimuodossa tästä.

Kuuntele podcast 
 

Tule osaksi tarinaa

Tarina jatkuu. Haluatko sinä olla osana tätä tarinaa? Tule kummiksi.

Kummina tuet muun muassa lasten koulunkäyntiä ja koulujen kehitystä. Lisäksi koulutamme opettajia ja kehitämme oppimisympäristöjä.  

Yhteisökummina tuet koko kyläyhteisön lapsia. Kuukausikannatus: alk. 19 €
Voit myös lahjoittaa Mobilepaylla numeroon 40680
tai Fidan tilille FI41 228 718 0000 5256 viitenumerolla 319 002 000 000 7.

Lue lisää