Ajankohtaista

Testamenttia on hyvä miettiä ajoissa

Lähikuva kädestä pöydällä, joka allekirjoittaa asiakirjaa.

Lakimies Maria Jauhiainen on kohdannut työssään useita testamenttilahjoittajia. Hän kertoo nyt, mitä testamentin teossa tulisi ottaa huomioon.

Fida on vastaanottanut testamenttilahjoituksia vuosikymmenten ajan. Fidalle on tärkeää toimia eettisesti, ja siksi tarjoamme testamenttilahjoittajille puolueetonta lakimiespalvelua.

Lakimies Maria Jauhiainen ohjeistaa ja neuvoo asiakkaita testamentin tekemisessä ja on vuosien saatossa kohdannut työssään useita Fidan testamenttilahjoittajia.

– Aluksi ihmiset ovat usein vähän jännittyneitä, sillä onhan kyse tärkeästä asiasta, jossa ollaan perimmäisten kysymysten äärellä. Yritän luoda tilaisuuteen rennon tunnelman, ja yleensä jossakin vaiheessa huomaan, että jännitys on poistunut. Meitä saattaa asiakkaan kanssa jopa yhdessä naurattaa jokin asia, Jauhiainen kuvaa testamenttiasioinnin tunnelmia.

Usein ihmiset helpottuvat siitä, että pitkään mielen päällä ollut asia saadaan järjestykseen ja oma perintö käytetään itselle merkitykselliseen kohteeseen, Jauhiainen kertoo ja lisää, että monille Fidan lahjoittajille on tärkeää, että lahjoitus menee juuri lasten hyväksi. Fida kunnioittaa aina perinnön jättäjän toivomusta.

– Minusta on ollut hienoa tehdä testamentteja tällaiselle järjestölle kuin Fida, jonka toiminta on läpinäkyvää.

Testamentin voi tehdä milloin vain, ja sitä voi halutessaan tarkistaa ja muuttaa. Jauhiainen kehottaa kuitenkin miettimään testamentin tekemistä ajoissa, eli silloin, kun oman tahtonsa vielä voi selkeästi ja kirkkaasti ilmaista. Mieltä yleensä helpottaa, kun testamentin tekemisen jälkeen tietää, että omaisuus menee varmasti oman tahdon mukaiseen tarkoitukseen. Moni ei tule ajatelleeksi, että ilman perillisiä ja testamenttia jälkeenjäävä omaisuus menee valtiolle.

”On hienoa tehdä testamentteja Fidalle.

Lakimies Maria Jauhiainen

Koskettavia muistoja

– Muistan tapauksen, jossa minuun otettiin yhteyttä ja kerrottiin, että eräs rouva oli sairaalassa huonossa kunnossa ja hyvin huolissaan siitä, että ”paperit saadaan varmasti kuntoon ennen yläkertaan siirtymistä”.

Menin paikalle niin nopeasti kuin pääsin. Sairaalassa rouva istuikin hyväntuulisena keinutuolissa, kotiin lähtöä odotellen. Hän oli kokenut lääkärienkin mukaan sellaisen ihmeparantumisen, että taivaallinen juhlasali sai vielä odottaa. Tapasin tämän rouvan sattumalta toistamiseen hiljattain, ja hänen vointinsa oli edelleen erinomainen, Jauhiainen muistelee iloista kohtaamista.

Lakimiehen kultaiset säännöt testamenttilahjoittamiseen

Testamentti voi olla vapaamuotoinen, mutta muutama ehto sen tulee täyttää:

  • Testamentin tulee olla kirjallinen ja sen pitää olla testamentintekijän allekirjoittama.
  • Kahden todistajan tulee vahvistaa testamentti omilla allekirjoituksillaan niin, että he ovat molemmat yhtä aikaa läsnä ja niin, että he todistavat tekijän omakätisen allekirjoituksen. Samalla he todistavat sen, että tekijä on hyvissä sielun voimissa niin, että hänen tahtotilansa testamentin suhteen on vailla ulkopuolista vaikutusta ja että hän on tarpeeksi terve sellaisen tekemään.
  • Vajaavaltainen henkilö, esim. henkilö, jolla on joku omaan vapaaseen harkintaan vaikuttava sairaus, ei voi enää testamenttia allekirjoittaa, eikä hänen testamenttiaan saa myöskään aidoksi todistaa.
  • Todistajat eivät saa itse hyötyä testamentista millään muotoa.
  • Oman rintaperillisen lakiosaa ei voi sopia testamentilla pois, mutta muun kyllä voi. Jos henkilöllä on esim. kaksi lasta, niin puolesta omaisuudestaan voi määrätä testamentilla, mutta puolet omaisuudesta jaetaan tasan puoliksi lasten kanssa. Siitä ei voi toisin sopia ja vaikka sopii, niin lakiosaa sovelletaan joka tapauksessa.
  • Laadi testamentti ajoissa, silloin kun voit vielä selkeästi ilmaista oman tahtosi.

Kiinnostaako testamenttilahjoittaminen?

Jyrki Palmin lähikuva