Ajankohtaista

Tellus2016 kehotti kohtaamaan ihmisen arjessa

Tellus2016-lähetyskonferenssi toi Lahden Sibeliustaloon viikonloppuna noin viisisataa vierasta. Ydinviestinä oli uskon rohkea todeksi eläminen arjessa, ihmiseltä ihmiselle, yksi sydän kerrallaan.

Lähetyskonferenssinpääteemat olivat ihmiskauppa, seurakuntien istutus, teltantekijänä lähteminen sekä toimiminen pakolaisten ja muslimien parissa.

Tellus2016:ssa kuultiin opetusta ja käytännön esimerkkejä ihmiskaupan vastaisesta työstä. Nykyajan orjuuden järkyttäviltä muodoilta ei voi ummistaa silmiään. Myös kristittyjen ja seurakuntien on kannettava kortensa kekoon.

Lontoon Hillsong-seurakunnan pastori Charlie Blythe opetti ihmisen ainutlaatuisesta ja mittaamattoman suuresta arvosta. Sen perustana ovat Jumalan lupaukset, eivät ihmisten mielipiteet tai median ja viihdeteollisuuden vääristyneet ihanteet.

Suomalainen järjestö V.A.L.O. kertoi koskettavia esimerkkejä työstä ihmiskaupan uhrien auttamisesta Suomessa. Järjestön nimi tulee sanoista ”valo-arvo-laupeus-oikeudenmukaisuus” ja siinä toimii mukana kristittynä useista eri seurakunnista.

Telluksessa julkaistiin Merja Saarnin toimittama ja Aikamedian kustantama ajankohtainen teos ”Orjuus tänään – näkökulmia ihmiskauppaan”.

Lähetystyön mahdollisuudet ja haasteet

Konferenssin paneelikeskustelu pohti lähetystyöhön mahdollisuuksia ja haasteita 2010-luvun maailmassa.

Immanuelin rap-artistina tunnettu Roni Lempiäinen, joka työskentelee Kontulan Metrokappelin nuorisopastorina, sanoi iloitsevansa monista mahdollisuuksista tavoittaa ihmisiä. Hän rohkaisi ottamaan käyttöön kaikki välineet mutta uskoo myös ihmisten kohtaamiseen.

– Somehypen alla ihminen helposti unohtuu. Olen itse elänyt niin vahvasti somessa, että alan kaivata ihmistä takaisin, Roni kommentoi.

Yksi keskusteluteemoista oli johtajuus ja sen siirtäminen nuoremmille sukupolville. Panelistit totesivat, ettei johtajuudessa ole kyse nimikkeistä vaan esimerkkinä toimimisesta.

– Hyvä johtajuus on sitä, että siirretään kapulaa nuoremmalle polvelle viisaasti. Johtajuus on lahja, jota pitää jatkuvasti kehittää ja uudistaa, yrittäjä Juha Kauppinen pohti.

– Jatkuvuus on rikkaus, ja iloitsen niistä, jotka ovat valmiita jatkamaan. Nuorilla on paljon tietotaitoa, jota minulla ei ole, Fidan aluejohtaja Ari Joensuu totesi.

Nopea kaupungistuminen on yksi ajankohtaisimpia lähetyshaasteita. 1900-luvun alussa 9 prosenttia maailman väestöstä asui kaupungeissa, vuonna 1996 jo puolet. Lähetystyössä tarvitaan uusia tapoja tavoittaa suurkaupunkien asukkaita.

– Työn pitää olla sellaista, ettemme unohda yksilön arvoa, olipa tämä maaseudulla tai kaupungissa, muistutti Ari Joensuu.

Evankeliumi kuuluu kaikille

Yksi tapahtuman teemoista oli teltantekijätyö. Aiheesta opettanut Ari Rocklin innosti kuulijoita lähtemään lähetystehtäviin oman työnsä ohella, opiskelijana, jonkin alan ammattilaisena tai yrittäjänä – eli teltantekijänä.

– He välittävät evankeliumia sanoin ja työnsä kautta, ihmissuhteiden välityksellä ja harkituilla kommenteilla Jumalasta jokapäiväisessä elämässä, Rocklin muotoili.

Rocklin muistutti erityisesti saavuttamattomien kansojen haasteesta: kolmannes ihmiskunnasta ei ole koskaan kuullut Jeesuksesta eikä koskaan tavannut yhtään Hänen seuraajansa.

– Miksi kenelläkään olisi oikeus kuulla evankeliumi kahdesti, kun on vielä niitä, jotka eivät ole kuulleet sitä edes ensimmäistä kertaa? Rocklin haastoi.

Teltantekijänä lähteminen avaa mahdollisuuksia missä päin maailmaa tahansa.

– Mikään maa ei ole suljettu uskovilta ammattilaisilta, joilla on taidot, koulutus ja kokemus omalta alaltaan.

Lapset lähellä sydäntä

Nina Lintunen

Espoolainen Nina Lintunen oli ensimmäistä kertaa mukana Telluksessa. Hän oli kuullut lähetyskonferenssista seurakuntansa pastorilta.

– Vähäosaisten auttaminen ja lapset ovat lähellä sydäntä, ja haluan olla mukana Jumalan valtakunnan työssä, Nina kertoo.

Ninaa kiinnostaa lapsityö niin Afrikan maissa kuin Venäjällä.

Media-assistentiksi opiskellut Nina on miettinyt myös koulutuksensa yhdistämistä lähetystyöhön.

Lauantaina Nina oli ehtinyt kuulla puheenvuoron ihmiskaupasta ja osallistunut tilaisuuteen, jossa kerrottiin seurakuntaistutuksesta.

Miten elämä jatkuu Tellus2016:n jälkeen?

– Aion olla omalla paikalla seurakunnassa ja rukoilla, että Jumala avaa oikeat ovet joista astua. Ja toivottavasti jotain lähetystyöhön liittyvää vois tehdä, kertoo Nina.