Ajankohtaista

Rauhannobelisti Denis Mukwege saapuu Suomeen lokakuun lopussa

Rauhannobelisti Denis Mukwege

Kongolainen, vuoden 2018 rauhannobelisti Denis Mukwege saapuu Suomeen 26.–29.10. Fidan kutsumana.

Tiedote 4.10.2019

Kuva: Denis Mukwege, Kuvaaja: Hannu Happonen/Fida

Vierailun toivotaan kannustavan Suomea jatkamaan pitkäjänteistä työtä Kongon unohdetussa kriisissä kärsivien naisten ja lasten hyväksi. Suomi on sitoutunut EU-puheenjohtajuuskaudellaan nostamaan seksuaalisen väkivallan kriisitilanteissa yhdeksi humanitaarisen työn painopisteistään.

–Arvostan suuresti pitkään ja vahvana jatkunutta yhteistyötämme Suomen ja Fidan kanssa. Taistelu oikeudenmukaisemman maailman puolesta tarvitsee teidän kaltaisianne toimijoita ja tukijoita, sanoo Mukwege.

Kongossa arvioidaan olevan humanitaarisen avun tarpeessa olevia ihmisiä tällä hetkellä noin 12,8 miljoonaa, joista 7,5 miljoonaa on lapsia. Konfliktin julmia tunnuspiirteitä ovat seksuaalinen väkivalta ja lapsisotilaiden rekrytointi. Tuhansia lapsia on pakotettu mukaan aseellisiin konflikteihin, ja joidenkin arvioiden mukaan maassa raiskataan päivittäin yli 1000 naista ja tyttöä. Fida kuvaa Kongon tilannetta hälyttäväksi, ja tällä hetkellä avustustyötä vaikeuttaa myös verenvuotokuume ebola.

–Suomalaisella asiantuntijuudella ja kehitysavulla on ollut hyvin merkittävä rooli rauhannobelistin elämäntarinassa. Mukwegen vierailu on siksi meille erityisen merkityksellinen, kertoo Fidan toiminnanjohtaja Harri Hakola.

Mukwegen pitkä historia suomalaisten kanssa

Fidan lähetyslääkäri, kirurgi Veikko Reinikainen ja erikoissairaanhoitaja Mirja Reinikainen työskentelivät Mukwegen kanssa useita vuosia rinta rinnan, kun sittemmin ihmisoikeustyöstä tunnetuksi tullutta Panzin sairaalaa perustettiin. Sairaalassa on hoidettu jo lähes 50 000 seksuaalisen väkivallan uhria. Mukwege on todennut Veikko Reinikaisen olleen hänen oppi-isänsä.

Mukwege jatkaa edelleen lääkärinä leikkaussalityötään Panzin sairaalassa, joka on erikoistunut hoitamaan seksuaalista väkivaltaa kohdanneita naisia ja lapsia. Lisäksi hän tekee vaikuttamistyötä puhumalla julkisuudessa ihmisoikeusrikkomuksista, jotka kohdistuvat Kongossa yhä useammin lapsiin.

Fida on yksi harvoista suomalaisjärjestöistä, joka on kyennyt jatkamaan työtä Kongon demokraattisessa tasavallassa huolimatta poliittisesti tulenarasta tilanteesta. Järjestö tekee kehitysyhteistyötä ja humanitaarista avustustyötä Suomen ulkoministeriön tuella, yhteistyössä kongolaisen CEPAC-helluntaikirkon kanssa, jonka pastorina Mukwege myös toimii.

Mukwege tapaa Helsingissä muun muassa ulkoministeriön ja median edustajia sekä politiikan ja seurakuntien päättäjiä.

Mukwege saapuu Suomeen MAF:in (Suomen lähetyslentäjät) lentokoneella Malmin lentokentälle lauantaina 26.10.

KUTSU MEDIAN EDUSTAJILLE:

PRESSIKAHVIT RAUHANNOBELISTI DENIS MUKWEGEN KANSSA 28.10. kello 13–14.15.

Median edustajat ovat tervetulleet keskustelutilaisuuteen rauhannobelisti Denis Mukwegen kanssa maanantaina 28.10. kello 13–14.15. Tilaisuudessa nobelisti kertoo Kongon ajankohtaisesta tilanteesta ja työstään sekä vastaa lehdistön kysymyksiin. Lehdistökahvit tarjoillaan Helsingin keskustassa, osoitteessa Ludviginkatu 6. Ilmoittautumiset to 24.10. mennessä: pressi@framillafinland.fi Tiedustelut: unna.lehtipuu@framillafinland.fi, puh. 050 5710199. Paikkoja on rajoitetusti.

Toimittajat ovat tervetulleita myös kutsuvierastilaisuuteen ”Unohdettu Kongo? – Ilta rauhannobelisti Denis Mukwegen kanssa” maanantaina 28.10. kello 17 Helsingissä. Tilaisuudessa puhuvat myös ulkoministeri Pekka Haavisto sekä ministeri Elisabeth Rehn. Tiedustelut ja ilmoittautumiset 24.10. mennessä: paivi.simi-kim@fida.info Paikkoja on rajoitetusti.

LISÄTIETOJA JA MATERIAALIPYYNNÖT:

Fida International
Viestintäpäällikkö Kirsi Koski-Kujala
kirsi@fida.info, puh. 040 186 5914

Tiedottaja Päivi Simi-Kim
paivi.simi-kim@fida.info, puh. 040 532 9325.

LISÄTIEDOT PRESSITILAISUUDESTA:

Viestintätoimisto Framilla Finland, Unna Lehtipuu
unna.lehtipuu@framillafinland.fi, puh. 050 5710199

TERVETULOA MYÖS RAKAS KONGONI -LÄHETYSJUHLAAN:

Rakas Kongoni -lähetysjuhla kutsuu kristittyjä seisomaan kärsineen Kongon kansan rinnalla juhlistaen Kongon lähetystyön historiaa ja tulevaisuutta. Denis Mukwege on puhujavieraana tilaisuudessa, jossa julkaistaan lähetysveteraani Mirja Reinikaisen kirjoittama muistelmateos Rakas Kongoni. Lähetysjuhla sunnuntaina 27.10. klo 17 Helsingin Saalem-seurakunnassa, osoitteessa Näkinkuja 3. Vapaa pääsy, tervetuloa!