Ajankohtaista

Nepalissa koulu jatkuu – lähes miljoona lasta pois opetuksesta

Maanjäristykset jättivät yli 950 000 lasta ilman koulua. Fida on tukenut telttojen hankkimista väliaikaisiksi kouluiksi. Kaksi uutta Fidan tukemaa koulurakennusta avasi ovensa.

Nepalissa suurta tuhoa aiheuttaneet maanjäristykset vahingoittivat noin 7532 koulurakennusta 45:ssä maan 75 piirikunnasta. Noin 18 433 luokkaa on tuhoutunut täysin tai niissä on suuria vaurioita. Lisäksi 14 512 luokkaa on kärsinyt vähäisempiä vahinkoja.  Tilannearvioita ei ole vielä voitu tehdä kaikkialla.

AUTA NEPALIA!
Kymmenellä eurolla yksi perhe saa viikoksi ruokaa.
Soita lahjoituspuhelimeen 0600-13234 (hinta 21,28 €).
Lahjoita verkossa tästä.
Tekstaa fida20 numeroon 16155 (20€) tai fida10 numeroon 16155 (10€)
Tee tilisiirto:
Fida International ry
IBAN-tilinumero: FI4122871800005256
BIC/SWIFT: NDEAFIHH
viitenumero: 558002

– Arviolta 950 000 lasta on vailla koulua. Ellei heille jollain keinoin saada järjestettyä tilapäisopetuspaikkoja, koulunkäynti ei jatku, kertoo Fidan Nepalin hankekoordinaattori Päivi Leppänen.

– Niillä alueilla, missä suuria tuhoja ei ole tapahtunut, koulut ovat alkaneet. Pahiten kärsineissä piirikunnissa uuden lukuvuoden piti alkaa 15.5. mutta nyt päivämääräksi on ilmoitettu 31.5. Esimerkiksi Sindhulin piirikunta ei pysty edes siihen, Leppänen arvioi.

Avajaisissa iloinen tunnelma

Päivi Leppänen on kehittänyt valtionkouluja yhdessä nepalilaisten kumppaneiden kanssa vuodesta 2009 asti. Hankkeen kautta rakennetut uudet koulurakennukset ovat kestäneet järistyksissä, sillä ne on rakennettu valtion säädöksiä laadukkaammin.

Leppänen vieraili sunnuntaina ja maanantaina kahden uuden koulurakennuksen avajaisissa Mahottarin ja Dhanushan piirikunnissa eteläisessä Nepalissa. Lukuvuoden alkua juhlittiin yhdessä kyläläisten ja Nepalin kouluviranomaisten kanssa.

– Molemmissa kylissä koulut on rakennettu tiiviissä yhteistyössä kyläläisten ja nepalilaisten kumppanijärjestöjen kanssa. Myös Autolla Nepaliin -elokuva on ollut mukana rahoittamassa rakennusta. Kyläläiset olivatkin selvästi ottaneet koulut omikseen. Tunnelma molemmissa avajaisissa oli todella postiivinen! Paikallisen median läsnäolo lisäsi kyläläisten ylpeyttä. Naisetkaan eivät peittäneet kasvojaan, kuten tavallisesti, Leppänen kertoo iloisista tunnelmista.

Koulunkäynti aloitettu viidessä piirikunnassa

Fidan kumppanijärjestöjen Relative Nepalin ja Transformation Nepalin (TFN) tukemat koulut ovat jo avanneet ovensa Mahottarin, Dhanushan, Sarlahin ja Rukumin piirikunnissa. Myös Padampurissa, missä suomalaisilla on kummilapsia Fidan kautta, koulut toimivat.

Nuwakotissa valtion koulut kärsivät niin pahoja vaurioita, että TFN toimitti sinne Fidan tuella heti isoja telttoja koulujen käyttöön. Nuwakotissa sekä pahoin tuhoutuneella Okhaldhungan alueella koulujen pitäisi alkaa 31.5. tavalla tai toisella.

– Lasten olisi parasta päästä kouluun niin pian kuin mahdollista. Se auttaisi heidän henkistä toipumistaan. Väliaikaiset opetustilat pitäisi järjestää mahdollisimman nopeasti siellä, missä koulut ovat tuhoutuneet. Lapset, heidän vanhempansa ja opettajansa tarvitsevat myös psykososiaalista tukea trauman käsittelyyn ja siitä toipumiseen, Leppänen kertoo.

Seuraavaksi Nuwakotiin onkin tarkoitus järjestää psykososiaalista apua lapsille, opettajille ja vanhemmille.

– Koulujen jälleenrakentaminen täällä voi alkaa vasta, kun siihen saadaan lupa valtiolta. Nyt on jälkijäristysten vuoksi vielä voimassa rakennuskielto luultavasti heinäkuuhun asti, ja odottelemme valtiolta uusia rakennusmääräyksiä, Leppänen kertoo.

– Luonnollisesti siihen tarvitaan paljon varoja, Leppänen haastaa.

*Luvut koulutilanteesta ovat Nepalin valtion 19.5. julkaisemia

Lue lisää aiheesta:

http://www.fida.info/nepalin-apua-pystytty-lisaamaan/