Ajankohtaista

Maalari maalaa Puotinharjusta Boliviaan

Fida-myymälöiden kautta kiertää vuodessa miljoonia kiloja lahjoitusvaatteita ja -tavaroita. Tuotot mahdollistavat paremman elämän köyhille perheille.

Marja Kunnas asioi toukokuisena perjantai-iltana kotiaan läheisimmässä Puotinharjun Fida-myymälässä Itä-Helsingissä. Hän on löytänyt kasan kehyksiä hieman ennen myymälän sulkeutumista iltaseitsemältä. Niitä hän aikoo käyttää maalausharrastuksessaan. Kehykset maksavat yhteensä 13 euroa.

–Mieheni Leo on mukana kantoapuna!

Kehykset on voinut joku lahjoittaa muutosta tai tarpeettomina. Ehkä lahjoittaja on halunnut antaa ne hyvään käyttöön. Fida-myymälät vastaanottavat suoraan lahjoituksia ja isommat myymälät myös huonekaluja. Pääkaupunkiseudulla ketjun keräyslaatikoihin jätetty tavara kuljetetaan Fidan lajittelukeskukseen Helsingin Roihupellossa.


Kierrätys synnyttää lämpöenergiaa

Lajittelukeskukseen saapuvista tekstiileistä ja esineistä vain noin prosentti joudutaan toimittamaan sekajätteenä poltettavaksi: kaikki muu kierrätetään. Myymättä jäävä jäte hävitetään polttamalla tai lähtee raaka-aineeksi. Lajittelutiloissa myös syntyvä lämpöenergia otetaan talteen.

–Rikkinäisen posliinin osalta selvitämme myös kierrätystä maantäytteenä, kertoo hallintojohtaja Janne Jokisalo.

Myymälöiden tuotto ohjautuu maailman köyhimpiin yhteisöihin yli 20 maassa. Fidan ammattitaitoiset kumppanit ja lähetetty henkilöstö mahdollistavat avun moninkertaistumisen paikan päällä.


Lapset saivat kengät ja ruokaa

Bolivialaisen Asambleas de Dios –seurakunnan Laupias samarialainen –ohjelma toimii Oruron alkuperäisväestön keskuudessa. Oruro on vanha 270 000 asukkaan kaivoskaupunki Länsi-Boliviassa, lähes neljän kilometrin korkeudessa merenpinnasta. Seurakunnan ohjelma tavoittaa noin sata ihmistä kerrallaan.

–Auttamamme ihmiset ovat kengänkiillottajia, asunnottomia ja syrjäytyneitä sekä vanhuksia ja lapsia, kertoo Oruron seurakunnan pastori.

Ihmiset ilahtuvat tarpeellisesta ruoasta ja vaatteista, terveystarkastuksesta ja kampaajan käsittelystä. Aito välittäminen on saanut seurakunnan toimimaan käytännöllisesti.

Bolivialaisen FES-kumppanijärjestön hankekoordinaattori Wilson Lunario on lähettänyt kuvia myös Oruron ja Punatan alueiden maaseudulta. AD-seurakunnat auttavat sielläkin. Lapset huomioidaan leikkien avulla, ja he saavat kunnon koulureput ja kengät.

Kirkot jalkautuneet kouluihin ja työpaikoille

Bolivian seurakuntia tukee Fidan, Bolivian Asambleas de Dios –kirkon ja Fundación de Eduación y Servicio (FES)- kansalaisjärjestön sosiaalisen työn hanke. Viidessä Etelä-Amerikan maassa toimiva hanke kouluttaa seurakuntien työntekijöitä ja vapaaehtoiskouluttajia sosiaalisen vastuun teemoista. Tarkoitus on innostaa seurakuntia toimimaan myös luovasti ja verkottumalla muiden toimijoiden ja viranomaisten kanssa.

Koulutukset käsittelevät työpaikan etiikkaa, huumevalistusta, musiikki-, kansantanssi- ja jalkapallo-opetusta sekä kansanmusiikki-instrumenttien valmistusta. Samalla tuetaan myös alkuperäiskansojen nuorten identiteettiä. Hanke täydentää maanosan kirkkojen muuta vaikuttamistyötä ja saa kolmessa maassa myös ulkoministeriön rahoitusta Fidan kautta.

Näin yhden asiakkaan lahjoittamat taulunkehykset ja toisen maalausharrastus mahdollistavat sen, että jälleen joku ketšua- tai aimaralapsi tepastelee tyytyväisenä koulupolkua, selässään värikäs reppu ja jaloissaan kunnolliset kengät.

Nettijuttuun on korjattu Fida-lehden 3/2016 kohdat: kirjain haastatellun ja bolivialaispaikkakunnan nimissä sekä sekajätteeseen päätyvän yhden prosentin päätyminen nykyisin kaatopaikan sijaan poltettavaksi. Lisätty tieto ulkoministeriön rahoituksesta.