Ajankohtaista

Luovat menetelmät lisäävät lasten kiinnostusta käydä koulua Bangladeshissa

Bangladesh sijaitsee Etelä-Aasiassa ja on yksi maailman vähiten kehittyneistä maista. Köyhyys, lukutaidottomuus ja lapsiavioliitot ovat tavallisia maaseudulla. Fida työskentelee lasten koulunkäynnin puolesta maan Assemblies of God -kirkon yhteydessä toimivan Ashirbad -kumppanijärjestön kanssa. Hankekoordinaattori Arun Sarker kertoo:

–Teemme valistustyötä, jotta vanhemmat ymmärtävät koulutuksen tärkeyden. Se ei kuitenkaan riitä, vaan myös opettajien koulutus on tärkeää. Opetamme heitä käyttämään luovia opetustapoja perinteisen ulkoa opettelemisen sijaan.

–Tapaamani 8-vuotias Shithi kertoi innostuneena, kuinka hän oppi tanssia koulussa ja pääsi esiintymään. Aiemmin hän ei viihtynyt koulussa, mutta nyt hän haluaa jatkaa yläkouluun, eikä halua jättää koulua kesken, Sarker iloitsee.

Aikuisille järjestetään työpajoja lapsen oikeuksista

Vaikuttamistyön työntekijät pitävät säännöllisesti kouluissa lapsille suunnattuja oppitunteja heidän oikeudestaan käydä koulua ja kertovat, miksi opiskelu on tärkeää. Opettajat ovat saaneet lisäkoulutusta myös erityisopetuksessa ja oppilashuollossa kuten oppilaiden ja huoltajien kanssa keskustelussa.

Viime vuonna Bangladeshin maaohjelma toimi 12 koulussa; tänä vuonna mukana on 18 koulua. Lähes 600 lasten vanhempaa osallistui lasten oikeuksia käsitteleviin työpajoihin.  Lukutaidottomat vanhemmat ovat saaneet mahdollisuuden oppia lukemaan ja kirjoittamaan. Lisäksi he ovat oppineet, miten he voisivat yhdessä käsitellä yhteisöissään ilmeneviä epäkohtia ja sosiaalisia ongelmia. Myös koulujen läheisissä kyläyhteisöissä 1012 ihmistä sai mahdollisuuden osallistua työpajoihin lasten oikeuksista, lapsiavioliitoista ja huumeiden haitoista.

Suoraan ohjelma tavoitti yhteensä 2556 oppilasta, vanhempaa, opettajaa, yhteisöjen jäsentä tai kumppanijärjestön työntekijää.  Epäsuorasti noin 4000 ihmistä on hyötynyt ohjelmasta, joka on osa valtion rahoitusta saavaa Fidan kehitysyhteistyöohjelmaa.