Ajankohtaista

Kristiina muistelee mwanzalaisperhettä ”harva se päivä”

Imatralainen myyjä Kristiina Ruohio vieraili Fidan Nenäpäiväkohteessa Tansaniassa tutustumassa köyhiin viljelijäperheisiin lapsineen. Hänetkin nähdään perjantaina Ylen Nenäpäiväshowssa.

Imatralainen K-supermarket Vuoksenniskan myyjä Kristiina Ruohio vieraili syyskuussa tutustumassa Nenäpäiväkohteeseen Tansanian köyhillä kylillä Mwanzassa. Matka oli hänelle ensimmäinen Afrikkaan, ja siitä tulikin sekä ikimuistoinen että raskas.

–Mieleeni jäivät erityisesti ne perheet; muistelen heitä harva se päivä. Kun ei heillä ole periaatteessa yhtään mitään. Vieläkin alkaa itkettää kun ajattelen, Kristiina toteaa kyyneleen kohotessa silmäkulmaan ja jatkaa:

–Kuitenkin perheet olivat onnellisia. Vietin aikaa perheessä, jossa äiti neuvoi minua työssä ja oli sellainen nauravainen ihminen. Miten he jaksavat, mistä he ammentavat sen kurjuuden keskellä?

Kristiina tunnetaan kotikunnassaan kolmen lapsen äitinä ja isoäitinä sekä lämminsydämisenä naisena, jolla on aikaa kuunnella toisia. Hän nauttii asiakaspalvelusta työskenneltyään kaupaan alalla jo 30 vuotta. Kristiina on myös lujatahtoinen, sillä hän on aikoinaan joutunut kamppailemaan oikeudesta tehdä työtä äiteihin kohdistuvien ennakkoluulojen vuoksi.

Lisäksi hän on erään paikallisen kehitysvammaisen nuoren ”uskottu” korva. Ei ihme, että Kristiina valikoitui Ylen nenäpäiväshow-kuvausryhmän matkaan kauppiaspariskunnan suosittelemana.

Nenäpäivän tuella jaetaan elintärkeää tietoa

–Palattuani asiakkaat ovat joka päivä kyselleet matkasta ja Fidasta. Olen kertonut, ettei sinne anneta suoraan rahaa vaan raha annetaan avustusjärjestölle, joka vie elintärkeää tietoa ja taitoa.

Lokakuussa Kristiinan kaupalla on myös kahviteltu Nenäpäivän merkeissä. Kaksi euroa kahvista ja kakusta per asiakas meni Nenäpäivän kautta auttamaan Tansanian Mwanzan kylissä ja muualla vaikeissa oloissa eläviä lapsia ja nuoria, joita nenäjärjestöt yhdessä auttavat.

–Mitäkö matkasta opin? Sen jälkeen minusta on tullut vielä nöyrempi, Kristiina tuumaa.

Lue Kristiinan matkablogi Tansanian vierailulta

Kuuntele Nenäpäiväteemaiset varttitunnin Fidamiini-ohjelmat to 5.11. (Daniel Korpi Tansaniasta) ja 12.11. (Anne Joensuu Keniasta) klo 19.00 Radio Deissä (myös nettiradio dei.fi).

Muista katsoa Nenäpäiväshow pe 6.11. klo 19.00 alkaen YLE TV2. Siinä vieraillaan myös Kristiinan ja tähtitieteilijä Esko Valtaojan matkassa Tansaniassa.