Ajankohtaista

Kemin helluntaiseurakunta otti pakolaiset vastaan

Syyskuun alOssi Karjalainenussa Pohjois-Suomeen alkoi saapua suuria määriä pakolaisia rajan yli Ruotsista. Ossi Karjalainen Kemin helluntaiseurakunnasta sai puhelun vastapäätä sijaitsevalta poliisilaitokselta: voisiko seurakunta majoittaa tilapäisesti turvapaikanhakijoita? Kaupungin kapasiteetti alkaa ylittyä. Karjalainen teki nopean päätöksen ottaa avuntarpeessa olevia seurakunnan suojiin.

– Seurakunnan oli helppo lähteä mukaan. Tehtiin äkkipäätös ja alettiin levittää patjoja. Meillä on niin pitkä kokemus pakolaistyöstä ja yhteistyöstä vastaanottokeskuksen kanssa, että tiesimme mihin olemme lähdössä mukaan, Ossi Karjalainen kertoo.

Rakkaus murtaa muurit

Rajan ylittäneet jonottivat päivisin rekisteröityäkseen poliisilaitoksella turvapaikanhakijoiksi. Illalla kun poliisilaitos meni kiinni, hätämajoituspaikat avasivat ovensa niille, jotka eivät saaneet vielä paikkaa vastaanottokeskuksesta. Odottajille tarjottiin lämmintä juotavaa, iltapalaa ja mahdollisuus käydä suihkussa. Puhtaat lakanat tarjosi paikallinen pesula. Kemiläiset lahjoittivat tulijoille myös lämpimiä vaatteita.

KOULUTUS SEURAKUNTIEN MAAHANMUUTTAJATYÖHÖN

Helluntaiseurakuntia maahanmuuttajatyöhön varustava koulutus järjestetään Isossa Kirjassa 30.10.-1.11. Seminaari on tarkoitettu kaikille maahanmuuttajatyötä tekeville ja siitä kiinnostuneille.

Lisätiedot ja ilmoittautumiset: www.isokirja.fi

– Mieleeni jäi erityisesti yksi mies, joka otettiin kylmästä sisään ja päästettiin suihkuun ja teelle. Annoimme hänelle myös Jeesuksesta kertovan dvd-elokuvan. Mies painoi sen rintaansa vasten ja hänen silmiinsä nousi kyyneleitä. Rakkaus, mitä me osoitetaan, murtaa muurit, Ossi muistelee.

Majoituksen järjestelyissä oli mukana paitsi seurakuntalaisia, myös monia muita paikallisia vapaaehtoistyöntekijöitä. Ossi kertoo hyvin sujuneesta yhteistyöstä hiukan huvittuneena, että kaupunginvaltuutetut ja vasemmistolaiset kävivät siivoamassa seurakunnan vessoja.

– Ikinä ei ole näkynyt näin paljon syntisiä tämän seurakunnan katon alla, hän kuittaa ja jatkaa: seurakunnan kynnys madaltui ainakin 20 senttiä!

Mitä seuraavaksi?

Kahden intensiivisen viikon jälkeen Tornion järjestelykeskus alkoi vastaanottaa kaikki rajan yli saapuvat turvapaikanhakijat, ja tarve väliaikaismajoitukselle loppui.

Seurakunnan työ pakolaisten parissa jatkuu monta arvokasta kontaktia rikkaampana. Seurakunnassa käy viikoittain vastaanottokeskuksen lapsia kerhossa ja Royal Ranger -toiminta vetää maahanmuuttajataustaisia nuoria.

Kemissä järjestettiin viikonloppuna iso mielenosoitus maahanmuuttoa vastaan. Vapaaehtoistyöntekijöitä on seurattu ja uhkailtu. Kaikkien mielestä turvapaikan hakijoiden auttaminen ei ole oikein.

Ossi Karjalainen ei kuitenkaan näe muita vaihtoehtoa, kuin rakastaa niitä, jotka Jumala viisaudessaan tuo seurakunnan rappusille.