Ajankohtaista

Isistä paenneille apua Turkissa

Turkin kurdialueella majoittuu Irakista paenneita jesidejä. Talvinen sää ja epätietoisuus perheenjäsenten kohtalosta koettelevat pakolaisia.

Noin 800 henkilöä odottaa päivittäin uutisia oman kotiseutunsa vapauttamisesta Isiksen hallinnasta. Syksyllä moni pakolaisista oli  loukussa Irakissa Sinjar-vuorella, jonne Isis heidät oli piirittänyt.

Nyt selviytyjät ovat Kaakkois-Turkissa, Sirnakin kaupungin läheisyydessä sijaitsevassa entisessä armeijan tukikohdassa, jonne osa pakolaisista sijoitettiin. Fida on aloittanut pakolaisten avustamisen.

Voimattomuus piinaa

Kaakkois-Turkkiin paenneet jesidit ovat etnis-uskonnollinen vähemmistökansa Lähi-idässä.  Juuri siksi se joutui islamistijärjestön tähtäimeen.

– Jesidien mielestä kansainvälinen yhteisö ei ole reagoinut heidän tilanteeseensa, kuvailee tammikuun lopussa Sirnakissa ja pakolaisleirillä vieraillut Fidan humanitaarisen avun päällikkö Ismo Salerto.

Monet pakolaisleirissä kokevat olevansa vailla paikkaa mihin mennä. Leirissä aika käy pitkäksi.

– Kun juttelimme miesten kanssa, voimattomuus huokui heistä. Huoli on varmasti kova, kun joidenkin perheenjäsenten kohtalot ovat jääneet taistelijoiden käsiin ja pelkona on, että heidät tapettu tai myyty, Salerto luonnehtii.

Turkin kurdivähemmistö Sirnakin alueella on ottanut jesidipakolaiset vastaan avosylin. Yli 2000 pakolaista majoittautuu yksityisten ihmisten kodeissa tai heille vuokratuissa tiloissa.

– Kurdit tuntevat varmasti empatiaa, koska tietävät millaista on olla vähemmistönä rajoitetussa asemassa, arvelee Salerto.

Taistelu talvea vastaan

Ruoka-apu pakolaisille on tällä hetkellä tärkeintä. Sirnakin kunta on järjestänyt leiriin kokkeja ja suurkeittiökalustoa, jotta pakolaiset saadaan ruokittua.

–Kävimme kaupassa ostamassa ruokaa pakolaisille. Ruoka vietiin kunnan tarjoamaan välivarastoon, josta ruokatarvikkeita toimitetaan tarpeen mukaan, Salerto kuvailee.

Pakolaiset ovat onnekkaita kun ovat saaneet katon päänsä päälle, sillä talvet ovat kylmiä ja lumisia Kaakkois-Turkissa.

– Yöt ovat reilusti pakkasen puolellatähän aikaan vuodesta, Salerto kertoo.

Varusteita väliaikaiseen kouluun

Sirnakin kunta tekee pakolaisleirissä yhteistyötä turkkilaisen Kurtulus-seurakunnan kanssa. Kurdihallinto on ollut kiitollinen yhteistyöstä evankelisen allianssin kanssa, johon seurakunta kuuluu.

Seurakunta on järjestänyt leiriin myös 10 pesukonetta, joilla pakolaiset voivat pestä pyykkejään. Leirin klinikalla työskentelee myös kaksi lääkäriä perusterveydenhuollossa.

Kasarmialueelle pystytetyt suuret teltat mahdollistavat myös koulun järjestämisen lapsille. Näiden väliaikaisten koulujen kalustamiseksi hankittiin  50 koulupöytää ja 100 tuolia.

Kurdistanissa suunnitellaan jatkoa

Irakin kurdialueella sijaitsevassa Erbilissä avustustyöt jatkuvat. Fidan paikallinen kumppaniseurakunta on avustanut elokuusta asti kaupunkiin tulleita pakolaisia. Seurakunnan järjestämissä vuokratiloissa majoittautuu tällä hetkellä pari-kolmesataa perhettä. Seurakunta jakaa säännöllisesti noin 1500 pakolaiselle ruoka-apua.

Fida suunnitellee parhaillaan tämän vuoden toimenpiteitä. Kaikki avustus tullaan tekemään syksyllä saaduilla lahjoitusvaroilla.