Ajankohtaista

Fida auttaa vammaisia pakolaislapsia

Fidan turkkilainen kumppanijärjestö on aloittanut terapiaohjelman pakolaisperheille, joilla on erityistarpeinen lapsi. Fida tukee työtä lahjoitusvaroin.

Turkkiin on saapunut yli 2,2 miljoonaa pakolaista ja turvapaikanhakijaa Syyriasta ja Irakista. Pelkästään Ankaran alueella majoittuu kymmeniä tuhansia turvaa etsiviä ihmisiä.

FIDAN PAKOLAISAPU VUONNA 2015
Toteutettu lahjoitusvaroin. Voit yhä lahjoittaa tästä. KIITOS!
Irakin Kurdistan:
– Lapsiystävällinen tila Arbatin pakolaisleirillä. 3-6-vuotiaille Syyriasta ja Irakista tulleille lapsille turvallista toimintaa – leikkejä, musiikkia, askartelua, aakkosten ja numeroiden opetusta. Katso video!
– 1100 lämmitintä kylmän talven varalle pakolaisten asuttamiin taloihin. 4538 ihmistä hyötyy. He ovat paenneet Isistä syksyllä 2014.
– Elintärkeät viilentimet kesäksi 200 perheelle Dohukin telttaleirissä, jossa asuu Isistä paenneita jesidejä.

Turkki:

– Avustusohjelma vammaisille pakolaislapsille Ankarassa.
– Ruoka-apua noin 35 000 euron edestä pakolaisleireille Turkissa.

Eurooppa:
– Tuki seurakuntakumppaneiden avustustyöhön pakolaiskeskuksissa Espanjassa, Makedoniassa sekä Unkarissa: ruokaa, hygieniatarvikkeita, kuten vauvan vaippoja, talvivaatteita. Makedoniassa valtaosa apua saaneista on lapsia ja nuoria.

 

Pakolaisten joukossa on tuhansia sotaa pakenevia erityislapsia, jotka tarvitsevat niin henkistä kuin fyysistä apua.

Fidan paikallinen kumppani, Turkin Kurtulus-seurakunnan piirissä toimiva Kardelen-järjestö, on auttanut Ankaran alueen vammaisia lapsia jo vuodesta 1998.

Kardelen on nyt perustanut avustustiimin vierailemaan vammaisten pakolaislasten luona ja toteuttamaan heille yksilöllistä terapia-ohjelmaa. Tiimiin kuuluu psykologi, fysioterapeutti ja erityisopettaja.

Joka viikko Kardelen saa keskimäärin 15 uutta avunpyyntöä pakolaisperheiltä. Fidan tuella palkataan tiimiin kaksi ammattihenkilöä lisää, jotta yhä useampi perhe voi saada apua.

Avustusohjelmaan valitut perheet saavat myös tarvittavaa apua lasten hoitoon, kuten vaippoja, äidinmaidonvastiketta, maitoa, huopia, vaatteita ja lääkkeitä.

Pienen pojan elämä vaakalaudalla

Yksi Kardelenin avustusohjelmaan valituista lapsista on neljävuotias irakilainen Ahmed (nimi muutettu turvallisuussyistä). Kotimaan vaikeat konfliktit ovat koituneet perheen kohtaloksi.

Kun äiti odotti Ahmedia, fosforipommi räjähti hänen lähellään. Tämän vuoksi poika syntyi vaikeasti vammautuneena.

Kun Isis hyökkäsi perheen kotikaupunkiin, heidän oli paettava henkensä edestä niin nopeasti, että kaikki omaisuus oli jätettävä taakse. Perheeseen kuuluu myös kuusivuotias isoveli ja sylivauvaikäinen pikkusisko.

Yliopistotutkinnon omaava isä tekee nyt Turkissa satunnaisia hanttihommia laittomasti. Hänelle ei makseta juuri mitään, eikä perheellä ole mahdollisuutta saada sairausvakuutusta.

Tällä hetkellä perheellä ei ole varaa edes ostaa lapsilleen maitoa, joten selviytyminen on jokapäiväinen haaste. Tällainen orjatyötä muistuttava toimeentulo on monen pakolaisen kohtalo.

Ahmed pystyisi oikean terapian avulla jopa kävelemään, mutta perheellä ei ole ollut varaa minkäänlaiseen fysioterapiaan. Nälkä ja koulun loppuminen uhkaavat kaikkien perheen lasten kehitystä.