Auschwitz kosketti suomalaisnuoria
Joukko suomalaisia nuoria osallistui Fidan järjestämälle matkalle Puolaan ja Unkariin. Matkan aikana tutustuttiin juutalaisten kohtaloon holokaustin ja vierailtiin Auschwitz-Birkenaun keskitysleirissä.
Fida on järjestänyt jo useana vuonna erityisesti nuorille suunnatun Life Tour -matkan. Sen ohjelmaan kuuluu Krakovassa vierailu entiseen juutalaiskaupunginosaan sekä yli tuhat juutalaista pelastaneen Oskar Schindlerin tehtaaseen.
Yksi matkapäivistä vietetään Auschwitz-Birkenaun keskitysleirimuseossa. Sitten ryhmä jatkaa matkaa Budapestiin, jossa tavataan holokaustista selvinneitä juutalaisvanhuksia ja tutustutaan Fidan ja helluntaiseurakuntien toimintaan juutalaisten parissa.
Life Tour -matkoihin on otettu mallia Saksasta, jossa kristityt nuoret tutustuvat Israelista tuleviin juutalaisnuoriin ja käyvät heidän kanssaan matkalla Auschwitzin keskitysleirissä.
Viime syksyn Life Tour -matkalle osallistuneet suomalaisnuoret eivät ole unohtaneet kokemaansa. Tässä otteita kahden nuoren matkapäiväkirjasta.
Vihan ja valheen vaarat
”Keskitysleirivierailut vetivät sanattomaksi. Erityisesti mieleeni jäi nähdä kasoittain lasten kenkiä, joita oli kerätty yhteen huoneeseen. Myös kaksosille tehdyistä kokeista kuuleminen järkytti.
Vaikka aluksi ajattelin, että tieto vain lisää tuskaa, kuitenkin keskitysleirivierailun jälkeen sitä ymmärsi, miten vaarallisia asioita viha ja valhe ovat. Niillä on saatu niin paljon pahaa aikaan.
Tosikertomusten kuuleminen niistä sankari-ihmisistä, jotka pelastivat ja auttoivat juutalaisia, oli myös puhuttelevaa ja rohkaisevaa. Nämä asiat saivat minut miettimään, mikä oikeasti on tärkeää elämässä.
Rakastanko vain itseäni ja seisonko hiljaa sivussa kun lähimmäiseni kärsii, vai käytänkö niitä lahjoja ja kykyjä joita Jumala on minulle uskonut, lähimmäiseni hyväksi?
Jotain tästä pääsimme konkreettisesti osoittamaan Budapestissa vanhainkodissa ja juutalaiskeskuksessa. On ihmeellistä, miten lähimmäisen rakastamisesta saa myös itse niin paljon!”
Joona, Seinäjoki
Läsnäolo korvaa sanat
”Koskettavin hetki matkalla oli se, kun sain olla tapaamassa vanhuksia, jotka ovat selvinneet holokaustista. Oli suuri etuoikeus nuorena ihmisenä saada siunata heitä.
Hymyyn ja kädestä kiinni pitämiseen ei tarvinnut yhteistä kieltä. Riitti kun oli aidosti läsnä.
Oli puhuttelevaa nähdä, kuinka rakastavia ja onnellisia he olivat kaiken kärsimänsä jälkeen. Kasvoilta ei näkynyt ollenkaan katkeruutta tai vihaa.
Jumala puhui minulle Auschwitzissa juutalaisten muistomerkillä siitä, kuinka meidän uskovaisten tulee elää joka päivä 100 % elämämme Hänelle. Unelmamme, haaveet, surut ja murheet ovat Hänen kädessään.
Life Tour matka oli todellinen rukousvastaus minulle. Meillä oli todella mahtava porukka, jonka kanssa sai tehdä ainutlaatuisen matkan. Sydän on täynnä kiitollisuutta!”
Milka-Maria, Mäntyharju
Kansainvälistä holokaustin uhrien muistopäivää vietetään 27.1. Puna-armeijan joukot vapauttivat Auschwitzin keskitysleirin 27. tammikuuta vuonna 1945 ja löysivät sieltä 7 650 eloonjäänyttä vankia. Leirillä tuhottiin arviolta 1,1–1,5 miljoonaa ihmistä.
Vuonna 2015, jolloin vietettiin Auschwitzin vapauttamisen 70-vuotismuistojuhlaa, keskitysleirimuseossa kävi ennätykselliset 1,72 miljoonaa vierailijaa.