Ajankohtaista

Ukraina tarvitsee apuamme – Fida tukee useiden paikallisten tahojen avustustyötä

Nuori äiti suukottaa pientä vauvaa.

Ukrainaa kohdannut tragedia on yksi Fidan historian suurimmista avustusoperaatioista. Fidan Ukraina-keräys on tuottanut jo miljoona euroa. Suomalaisten avulla on esimerkiksi jaettu viikoittain ruokaa Taka-Karpatian alueella.

Sivua päivitetty joulukuussa 2022

Kuinka paljon Fida on kerännyt varoja?

Fidan Ukraina-keräys on tuottanut jo miljoona euroa. Avustustyöhön  on jo myönnetty yhteensä 817 000 euroa.

Minne rahaa on ohjattu ja mitä sillä on tehty?

Fida auttaa sotaa paenneita Ukrainassa sekä viidessä ympäröivässä maassa. Suomalaisten lahjoittamilla varoilla on jaettu ruokaa, hygieniatarvikkeita, lämmikkeitä, vaatetta ja lääkkeitä. Lapsille on tarjottu psykososiaalista tukea, traumaterapiaa ja kesäleirejä. Kriisityöntekijöitä ja vapaaehtoisia Unkarissa, Ukrainassa ja Moldovassa on koulutettu psykososiaalisen tuen tarjoamiseen.

Käynnissä on kaksi suurta, pidempiaikaista avustushanketta sekä useita pienempiä, paikallisten seurakuntien kautta tapahtuvia avustusprojekteja.

Fidan apu ukrainalaisille

  • Fidan suurin avustuskumppani Ukrainassa on Hungarian Babtist Aid -järjestö. HBAidin hätämajoituskeskukset sijaitsevat Unkarin rajalla. Noin 13 000 pakolaista on kriisin aikana saanut henkilökohtaista neuvontaa, kuljetusapua, ruokaa ja lääkkeitä.
  • Säännöllistä ruoka-apua on saanut Taka-Karpatian alueella yli puolen vuoden ajan yli 500 ihmistä.
  • Fida on varustanut Berehoven alueella operoivan klinikka-auton, joka vie lääkintäapua syrjäseuduille. Liikkuva klinikka on hoitanut jo lähes 2000 potilasta.
  • Kesällä Ukrainassa järjestettiin kolme leiriä, joihin osallistui 165 lasta. Leirillä oli urheilun ja leikin lisäksi mahdollisuus puhua turvallisten aikuisten kanssa. Fida myös palkkasi kahdeksi kuukaudeksi psykologin auttamaan teini-ikäisiä pakolaisia Unkarissa toimivassa pakolaiskeskuksessa.
  • Fida koulutti Ukrainassa kymmeniä kriisityöntekijöitä psykososiaalisen tuen tarjoamiseen.
  • Toinen avustuskumppani Taka-Karpatiassa on humanitaarisen avun järjestö ZOA. Fida myönsi pakolaisille 100 000 euron arvosta käteisapua. Hankkeessa kuukausittainen avustussumma on annettu perheille joko käteisenä rahana tai mobiilimaksuna. Sen avulla ihmiset pystyvät hankkimaan juuri niitä asioita, joita kipeimmin tarvitsevat. Avun piirissä on ollut 340 perhettä
  • Fida on kanavoinut apua myös Unkarin Romanimission kautta. Romanimission apu oli kriisin ensivaiheissa elintärkeää: he olivat ohjaamassa ihmisiä rajalla sekä järjestämässä hätämajoitusta ja neuvontaa. Fidan työntekijöitä oli mukana avustamassa rajoilla parin kuukauden ajan. Rahallisesti Fida tuki hätämajoitustilojen varustelua sekä ruoan, vaatetuksen, hygieniatarvikkeiden ja vauvanvaippojen hankkimista pakolaisille. Fida myös koulutti Unkarin Romanimission henkilökuntaa tarjoamaan psykososiaalista tukea pakolaisille.

Fida tukee myös useiden pienempien seurakuntien ja avustusjärjestöjen työtä Ukrainan pakolaisten hyväksi:

    • Ukrainan helluntaikirkko Kiovassa on pitänyt tiloissaan hätämajoitusta. Fidan tuella he ovat jakaneet ruokaa ja juomavettä Kiovan taisteluja paenneille.
    • Kiovaan on toimitettu apua myös messiaanisille seurakunnille, jotka avustavat erityisesti Ukrainan juutalaisvähemmistöä.
    • Shepetivkan kaupungissa toimiva kristillinen Inspiration Center -avustusjärjestö majoittaa tiloissaan pakolaisia ja tarjoaa ruoka-apua.
    • Užhorodin kaupungin alueella toimiva Karpatian Life&Light -avustusjärjestö hätämajoittaa ja ruokkii alueen läpi kulkevia pakolaisia.
    • Taka-Karpatian alueella toimiva Betania Charitable Center -orpolapsikeskus on majoittanut pakolaisia ja lähettänyt avustuskuormia Ukrainaan Fidan tuella.
    • Romanian helluntaikirkon avustusjärjestö (The Romanian Pentecostal Foreign Mission Agency) on koonnut Fidan tuella avustuskuormia, jotka sisältävät ruokaa, vaatteita, lääkkeitä ja hygieniatarvikkeita. Apu on toimitettu Romanian ja Ukrainan rajaseuduille sekä Chernivistin ja Kiovan alueille.
    • Näiden lisäksi on toimitettu Moldovaan, Slovakiaan ja Puolaan tukea paikallisten seurakuntien avustustyöhön pakolaisten parissa.

Kotimaassa: Vaatelahjakortteja Suomeen paenneille ja kuormien koordinointia

  • Suomessa Fida secondhand -ketju on jakanut lahjakortteja Tampereelle ja Helsinkiin asettuneille Ukrainan pakolaisille. Tähän mennessä niitä on käytetty 25 000 euron arvosta. Lahjakorttien avulla ukrainalaiset voivat hakea Fidan myymälöistä tarvitsemiaan vaatteita, kenkiä tai pientavaraa.
  • Fidan kumppani Hämeen Mokia ry lähetti avustusrekan Suomesta Ukrainaan. Fida hoiti logistiikkakustannukset, Fidan työntekijät Unkarissa ottivat kuorman vastaan ja koordinoivat avustustarvikkeet eteenpäin Ukrainaan. Kuorma sisälsi mm. vaippoja, hygieniatarvikkeita, täkkejä, patjoja ja lämpöliivejä.
  • Pihtiputaan helluntaiseurakunta kokoaa aggregaatteja avuksi sähköpulasta kärsiville alueille Länsi-Ukrainassa. Fida on mukana projektissa, ja tammikuussa 2023 Fidan lähetit auttavat saamaan aggregaatit perille.
Sininen nalle pienen tytön kädessä.
Moldovassa jaettiin lapsille traumanalleja. Paikallisen seurakunnan vapaaehtoisia koulutettiin  hyödyntämään traumanalleja psykososiaalisena tukena maahan saapuneille ukrainalaisille lapsille. Traumanallelle voi puhua peloista ja huolista.
Miksi kaikkia varoja ei vielä ole käytetty?

Ukrainan sota on aiheuttanut pahimman humanitaarisen kriisin Euroopassa sitten toisen maailmansodan. Hätä tulee jatkumaan pitkään. Myös avustustyötä on suunniteltava pitkällä jänteellä, ja ensihätään apua tarjoavat useat järjestöt. Fidan humanitaarista apua suunnitellaan yhdessä paikallisten avustustoimijoiden kanssa, heidän tarpeitaan kuunnellen.

Ukraina-apua tullaan käyttämään pakolaislasten psykososiaaliseen tukeen, kesäleireihin, iltapäiväkerhoihin ja muuhun pitkäjänteisen avustustyöhön.

Kuinka suuri osa lahjoituksista käytetään avustustyöhön?

Fidan hätäapukeräykseen lahjoitetusta eurosta 90 senttiä menee avustustyöhön Ukrainassa ja sen naapurimaissa. Välttämättömiin hallintokuluihin käytetään 10 senttiä lahjoitetusta eurosta. Näihin kuluihin kuuluu muun muassa hallinto-, varainhankinta-, henkilöstökuluja. Keräyskulut vaihtelevat keräyksittäin ja suurissa keräyksissä kulut jäävät monesti alle 10%:n.

Kuka valvoo, että apu menee perille?

Fida toimii suurien ja kokeneiden avustusjärjestöjen kanssa, joiden toiminta on läpinäkyvää. Pienemmät avustukset toimitetaan Fidan kumppaniverkostossa olevien seurakuntien kautta, joiden kanssa yhteistyötä on tehty pitkään.
Useat Fidan työntekijät ovat vierailleet kumppanijärjestöjen luona ja tavanneet avunsaajia. Fidan avun koordinoimisesta vastaa humanitaarisen avun koordinaattori Aki Salminen. Lisäksi avun koordinointia ja yhteyksiä Ukrainan naapurimaissa on ollut järjestämässä Fidan Itä-Euroopan lähetystyön koordinaattori Janne Harjukoski (Unkari, Moldova, Slovakia, Romania) sekä Länsi-Ukrainassa asuvat Fidan lähetystyöntekijät Kirsi ja Veikko Hekkala.


Lue lisää aiheesta:

”Tämä on ollut elämänlanka monelle ihmiselle” – Apu menee perille Ukrainassa

Fidan työntekijä Ukrainassa: mieleen jäivät tyhjät katseet

Traumanallet tuovat lohtua lapsille sodan keskellä