Ajankohtaista

Näin Fida on auttanut ukrainalaisia tähän mennessä

Nuori äiti suukottaa pientä vauvaa.

Ukrainaa kohdannut tragedia on yksi Fidan historian suurimmista avustusoperaatioista. Suomalaiset ovat lahjoittaneet Fidan kautta avustustyöhön jo yli 800 000 euroa. Kokosimme yhteen tiedot siitä, mihin apua on jo ohjattu. Kiitos jokaiselle lahjoittajalle!

Kuinka paljon Fida on kerännyt varoja?

Fidan Ukraina-keräys on tuottanut kesäkuun alkuun mennessä noin  830 000 euroa. Avustustyöhön  on jo myönnetty yhteensä 600 000 euroa.

Minne rahaa on ohjattu ja mitä sillä on tehty?

Varoilla tuetaan avustustyötä Ukrainassa, Unkarissa, Slovakiassa, Moldovassa ja Puolassa: pakolaisille jaetaan ruokaa, hygieniatarvikkeita, lämmikkeitä, vaatetta ja lääkkeitä. Lapsille tarjotaan psykososiaalista tukea, traumaterapiaa ja kesäleirejä. Avustustyöntekijöitä koulutetaan psykososiaalisen tuen tarjoamiseen.
Käynnissä on kaksi suurta, pidempiaikaista avustushanketta sekä useita pienempiä, paikallisseurakuntien avustusprojekteja.

Unkariin paenneiden avustaminen

Fida avustaaa Unkariin paenneita pakolaisia Hungarian Babtist Aid -järjestön kanssa 239 000 eurolla. HBAidin avustuskeskukset sijaitsevat eri puolella Ukrainaa. Fidan apu koordinoidaan Berehovin kaupungin kanssa. Keskukselta pakolaiset saavat hätämajoituksen lisäksi ruoan ja perushygieniatarvikkeita, kuten pesuaineita. Muualla kuin keskuksessa majoittuvat saavat ruokatarpeita noin viikoksi kerrallaan. Yhteensä säännöllistä ruoka-apua saa noin 400 henkeä.
Hankkeessa työskentelee myös lääkintähenkilöstöä ja psykososiaalisen tuen ammattilaisia. Lääkinnällinen apu tavoittaa säännöllisesti yli 3000 ihmistä. Peruslääkkeitä jaetaan, ja tavoitteena on lähiaikoina perustaa myös kiertävä mobiiliklinikka, joka veisi lääkinnällistä apua syrjäisemmille seuduille.
Kesän aikana Unkarissa järjestetään 300 pakolaislapselle leirejä. HBAidin varastoilta on myös toimitettu avustuskuormia rajan yli Ukrainaan.

Fida on kanavoinut apua myös Unkarin Romanimissiolle 20 000 euron edestä. Unkarin Romanimissio on Unkarin helluntaikirkon alaisuudessa toimiva avustusjärjestö, joka on erikoistunut avustamaan romanivähemmistöä. Unkarin Romanimissio on kriisin aikana hätämajoittanut jo noin 600 ihmistä. Fidan tuella pakolaisille on hankittu ruokaa, vaatetusta, hygieniatarvikkeita ja vauvanvaippoja. Hätämajoituskeskuksia on varustettu. Unkarin Romanimission henkilökuntaa on koulutettu tarjoamaan psykososiaalista tukea pakolaisille.

Apu suoraan Ukrainaan

Fidan toinen suuri avustushanke on käynnistynyt yhdessä hollantilaisen humanitaarisen avun järjestön ZOA:n kanssa. Hankkeessa toimitetaan hätäapua Ukrainan Taka-Karpatian alueelle. Ihmisille jaetaan käteisavusta, jotta he pystyvät hankkimaan tarvitsemiaan perustarvikkeita. Tätä hanketta Fida tukee 100 000 eurolla.

Fida on myös tukenut seuraavien seurakuntien ja avustusjärjestöjen työtä Ukrainassa:
  • Ukrainan helluntaikirkko Kiovassa on pitänyt tiloissaan hätämajoitusta ja Fidan varoilla he ovat jakaneet ruokaa ja juomaa Kiovan taisteluja paenneille.
  • Kiovaan on toimitettu apua myös messiaanisille seurakunnille, jotka avustavat erityisesti Ukrainan juutalaisvähemmistöä.
  • Shepetivkan kaupungissa toimiva Inspiration Center -avustusjärjestö majoittaa tiloissaan pakolaisia ja tarjoaa ruoka-apua pakolaisille.
  • Länsi-Ukrainassa, Užhorodin alueella toimiva Karpatian Life&Light -avustusjärjestö hätämajoittaa ja ruokkii alueen läpi kulkevia pakolaisia. Kaupungin asukasmäärä on tuplaantunut sodan alkamisen jälkeen.
  •  Romanian helluntaikirkon avustusjärjestö (The Romanian Pentecostal Foreign Mission Agency) kokoaa Fidan tuella avustuskuormia, jotka sisältävät pääasiassa ruokaa, vaatteita, lääkkeitä ja hygieniatarvikkeita. Apu toimitetaan pienkuorma-autoilla Romanian ja Ukrainan rajaseuduille sekä Chernivistin ja Kiovan alueille. Paikalliset seurakunnat jakavat avun tarvitseville.
  • Fidan kumppani Hämeen Mokia ry lähetti avustusrekan Suomesta Ukrainaan. Fida hoiti logistiikkakustannukset, Fidan työntekijät Unkarissa ottivat kuorman vastaan ja koordinoivat avustustarvikkeet eteenpäin Ukrainaan. Kuorma sisälsi mm. vaippoja, hygieniatarvikkeita, täkkejä, patjoja ja lämpöliivejä.

Näiden lisäksi on toimitettu pakolaisten kansoittamiin Moldovaan, Slovakiaan ja Puolaan ruoka-apua paikallisten seurakuntien kautta.

Suomessa Fida secondhand -ketju on jakanut 40 000 euron arvosta lahjakortteja Tampereelle ja Helsinkiin asettuneille Ukrainan pakolaisille. Lahjakorteilla he voivat käydä ostamassa Fidan myymälöistä tarvitsemiaan vaatteita, kenkiä ja pientavaraa.

Sininen nalle pienen tytön kädessä.
Moldovassa jaettiin lapsille traumanalleja. Paikallisen seurakunnan vapaaehtoisia koulutettiin  hyödyntämään traumanalleja psykososiaalisena tukena maahan saapuneille ukrainalaisille lapsille. Traumanallelle voi puhua peloista ja huolista.
Miksi kaikkia varoja ei vielä ole käytetty?

Ukrainan sota on aiheuttanut pahimman humanitaarisen kriisin Euroopassa sitten toisen maailmansodan. Hätä tulee jatkumaan pitkään. Myös avustustyötä on suunniteltava pitkällä jänteellä, ja ensihätään apua tarjoavat useat järjestöt. Fidan humanitaarista apua suunnitellaan yhdessä paikallisten avustustoimijoiden kanssa, heidän tarpeitaan kuunnellen.

Ukraina-apua tullaan käyttämään tulevina vuosina pakolaisten psykososiaaliseen tukeen, kesäleireihin lapsille, lasten koulunkäynnin jatkumisen turvaamiseen ja muuhun pitkäjänteisempään avustustyöhön.

Kuinka suuri osa lahjoituksista käytetään avustustyöhön?

Fidan hätäapukeräykseen lahjoitetusta eurosta 90 senttiä menee avustustyöhön Ukrainassa ja sen naapurimaissa. Välttämättömiin hallintokuluihin käytetään 10 senttiä lahjoitetusta eurosta. Näihin kuluihin kuuluu muun muassa hallinto-, varainhankinta-, henkilöstö- ja logistiikkakuluja. Keräyskulut vaihtelevat keräyksittäin ja suurissa keräyksissä kulut jäävät monesti alle 10%:n.

Kuka valvoo, että apu menee perille?

Fida toimii suurien ja kokeneiden avustusjärjestöjen kanssa, joiden toiminta on läpinäkyvää. Pienemmät avustukset toimitetaan Fidan kumppaniverkostossa olevien seurakuntien kautta, joiden kanssa yhteistyötä on tehty pitkään. Jokaisesta lähetettyä avustuserää vastaan saadaan myös raportti siitä, miten apu on toimitettu perille.
Fidan työntekijät ovat vierailleet kumppanijärjestöjen luona ja tavanneet avunsaajia. Fidan avun koordinoimisesta vastaa humanitaarisen avun koordinaattori Aki Salminen. Lisäksi avun koordinointia ja yhteyksiä Ukrainan naapurimaissa ovat olleet järjestämässä Fidan Itä-Euroopan lähetystyön koordinaattori Janne Harjukoski (Unkari, Moldova, Slovakia, Romania) sekä Unkarissa lähetystyötä tekevät Aarne ja Pirjo Riitta Törmänen sekä Harri ja Anita Kröger.


Lue lisää aiheesta:

Fidan työntekijä Ukrainassa: mieleen jäivät tyhjät katseet

Traumanallet tuovat lohtua lapsille sodan keskellä