Ajankohtaista

”Lapset ovat olleet brutaaleissa olosuhteissa” – Fida toimittaa humanitaarista apua Irakiin

Ulkoministeriö on myöntänyt Fidalle 300 000 euroa Irakin pakolaisten auttamiseen. Fidan työntekijä kuvaa Mosulista pakenevien lasten olosuhteita ”brutaaleiksi”.

Mosulin kaupungin takaisinvaltaus alkoi jo viime lokakuussa, ja taistelut jatkuvat edelleen. YK:n arvioiden mukaan lähes 290 000 ihmistä on paennut puolen vuoden aikana kaupungista.

LAHJOITA FIDAN KATASTROFIAPUUN!
Avullasi voimme pelastaa ihmishenkiä ja tuoda toivoa kriisien keskellä eläville ihmisille. Lahjoita tästä.

Fidan hanketyöntekijä Johanna Lindgren kertoo lasten tulevan ”brutaaleista olosuhteita”.

‒ Lapset ovat siellä kuoleman ja tuhon keskellä. Paljon on lapsia, jotka saapuvat leireille ja kertovat nähneensä omien perheenjäsentensä tappoja.

‒ Isis on kolmen vuoden ajan tuhonnut Mosulia systemaattisesti. Kirkot on tuhottu maan tasalle, hautoja kaivettu ylös ja kuolleiden ruumiita jätetty esille. Monia koteja on tuhottu.

Turvallinen arki auttaa lapsia

Johanna Lindgrenin mukaan Irakin lasten suurin tarve olisi tavallinen ja turvallinen arki.

‒ Lapset tarvitsevat ihan tavallista elämää. Sitä, että heillä on mahdollisuus mennä normaalisti kouluun, leikkiä ja olla turvallisessa ympäristössä.

Fidan saama ulkoministeriön tuki kohdistetaan lapsiin. Varoilla hankitaan avustustarvikkeita ja sen lisäksi rakennetaan erityisiä leikkiin ja opetukseen sopivia lapsiystävällisiä tiloja sekä tarjotaan psykososiaalista tukea.

 

Kongossa tarvitaan edelleen apua

Ulkoministeriö myönsi 300 000 euroa tukea Fidan humanitaariseen työhön Kongon demokraattisessa tasavallassa.

Kongossa 2,2 miljoonaa ihmistä on paennut aseellisten ryhmien väkivaltaa. Valtaosa maansisäisistä pakolaisista asuu toisten ihmisten luona lähikylissä ja noin 20 prosenttia pakolaisleireillä.

Fida ja Kongon CEPAC-helluntaikirkko ovat toimittaneet ruoka-apua ja suojia, rakentaneet lapsille leikkipaikkoja, tarjonneet psykososiaalista tukea ja jakaneet viljelyvälineitä ja siemeniä paluumuuttoa tukemaan.

Vaikka Kongon kriisi ei juuri saa mediahuomiota, kymmenet tuhannet pakolaiset ovat akuutin avun tarpeessa. Fidan avustustoiminnan päällikkö Ismo Salerto kertoo, että tuhannet ihmiset joutuvat pakenemaan päivittäin kodeistaan. Viime kesästä lähtien pakoon on lähtenyt 370 000 ihmistä.

‒ Lapset ovat nähneet vanhempiinsa kohdistuvaa väkivaltaa ja tappamista. Ihmisten mielissä on pelko uusista hyökkäyksistä, mikä hidastaa lähtöä leireiltä ja väliaikaisista sijoituskohteista taikaisin kotiseuduille, kertoo Salerto.

Kongon väkivallan julmimpia piirteitä on naisten ja tyttöjen raiskaaminen. Raiskauksen uhriksi joutuu joka päivä noin 1 100 naista.

‒ Raiskausten seurauksena syntyneet lapset ovat erittäin haavoittavassa asemassa yhteisöissään. Heitä hyljeksitään jopa omissa perheissään, koska heidän katsotaan olevan vihollisten jälkeläisiä.

Nyt saadulla ulkoministeriön tuella Fida jatkaa avustustoimia ja antaa psykososiaalista tukea sekä tukea lasten koulunkäyntiin.

Suomelta apua nälänhätään ja sota-alueille

Ulkoministeriö myönsi viime viikolla 61,4 miljoonaa euroa kansainväliseen humanitaariseen apuun. Tästä kolmannes kohdennetaan nälänhätäalueille Afrikan sarveen, Nigeriaan ja Jemeniin.

Syyria ja sen naapurimaat saavat 11,5 miljoonaa euroa. Lisäksi apua kohdistetaan yksittäisiin maihin, kuten Afganistaniin, Keski-Afrikan tasavaltaan ja Ukrainaan.

Suomen myöntämä humanitaarinen apu jaetaan suoraan valtioille, YK-järjestöille ja kansalaisjärjestöille. Fidan lisäksi tukea saivat Kirkon Ulkomaanapu, Pelastakaa Lapset, Plan International, Suomen Punainen Risti sekä Suomen World Vision.