Ajankohtaista

Fida tukee 100 000 eurolla Kongon tulivuorenpurkauksessa kotinsa menettäneitä

Toukokuussa tapahtuneen tulivuorenpurkauksen seurauksena sadat tuhannet ihmiset Kongossa ovat nyt kodittomia ja vailla ruokaa tai mahdollisuutta koulunkäyntiin. Myös Fidan tukema koulu sortui purkauksessa. Fida toimittaa nyt ulkoministeriön tukemana humanitaarista avustusta yli 12 000 ihmiselle.

Fida ohjaa 100 000 euroa humanitaariseen avustukseen Kongon demokraattisessa tasavallassa, jotta kriisin keskellä elävät ihmiset saavat tarvitsemaansa apua. Ulkoministeriö on hyväksynyt tuenkäyttömuutoksen. Tilanne maassa on erittäin huolestuttava. Ihmiset ovat menettäneet tulivuorenpurkauksessa omaisuutensa ja toimeentulonsa, joten heille jaetaan ruokaa ja kotitaloustarvikkeita arjessa selviytymiseksi.

Apua saa yhteensä jopa 12 000 ihmistä, joista 10 % on vammaisia henkilöitä. Tukea käytetään ruoan ja kotitaloustarvikkeiden jakamiseen, psykososiaaliseen tukeen sekä lasten koulunkäynnin tukemiseen. Työ toteutetaan yhdessä Fidan pitkäaikaisen paikalliskumppanin (CEPAC-helluntaikirkko) sekä YK:n humanitaaristen asioiden koordinointitoimisto OCHA:n kanssa.

– Pitkittyneen konfliktin aiheuttaman köyhyyden lisäksi ihmisiä uhkaavat niin ebola kuin korona. Myös aseellisten ryhmien hyökkäykset ovat lisääntyneet lähellä työalueitamme, kertoo Fidan maaohjelmakoordinaattori Adam Sorila.

Sadat tuhannet kodittomina, Fidan yhteistyökoulu sortunut

Kongossa Nyirarongon tulivuori purkautui toukokuussa ja sadat tuhannet ihmiset kokivat seuraukset, kun taloja sortui ja omaisuutta tuhoutui. Tulivuorenpurkaus vaikutti niin Fidan maaohjelman piirissä oleviin yhteisöihin kuin Fidan henkilökuntaan. Purkauksessa tuhoutui myös Fidan tukema peruskoulu, jossa opiskeli 256 lasta. Purkaus tapahtui onneksi yöaikaan, joten lapset eivät olleet paikalla koulussa.

Kotinsa menettäneet asuvat väliaikaisilla leireillä. Fidan tuella leireille rakennetaan lapsiystävällinen alue, jossa on tilaa leikkiä, opiskella ja osallistua ohjattuun toimintaan, kuten lukupiiriin ja kuvataidepajaan. Tilaa hyödynnetään myös psykososiaalisen tuen tarjoamisessa purkauksesta kärsineille perheille.

Fidan toiminta jatkuu haasteista huolimatta

Fida on työskennellyt Kongossa vuodesta 2008 lähtien, ja toiminta jatkuu, vaikka monet muut toimijat ovat päättäneet työnsä siellä. Kongo on hauraiden maiden luokituksessa neljäntenä, ja jopa 73 prosenttia maan väestöstä elää köyhyysrajan alapuolella. Kongossa käytiin 1990-luvulla kaksi sisällissotaa, joissa kuoli miljoonia ihmisiä, eikä maahan ei ole saatu pysyvää rauhaa, vaan aseellisten ryhmien väliset yhteenotot jatkuvat edelleen. Myös maan merkittävät luonnonvarat, kuten öljy, timantit, koboltti ja kupari houkuttelevat aseistettuja ryhmiä, sillä harvinaisille raaka-aineille on kova kysyntä länsimaissa ja mm. elektroniikkateollisuudessa.


Fida työskentelee Kongon demokraattisessa tasavallassa Suomen ulkoministeriön tukemana. Vuonna 2020 Kongon maaohjelma tavoitti yli 351 000 ihmistä.