Ajankohtaista

Etiopia: Fidan lähetit pakenivat tulvaa henkensä edestä

Talo on kattoaan myöten veden peitossa

Helena ja Samuel Tedder lapsineen pelastuivat täpärästi salamatulvan iskettyä heidän kotitaloonsa.

Tiistai-iltana 17.8. Fidan lähetystyöntekijät Helena ja Samuel Tedder istuivat olohuoneessaan Etiopian pääkaupungissa Addis Abebassa. Pariskunnan kaksi kouluikäistä lasta leikki iloisena, Helena lähetti leikeistä videoita sukulaisille Suomeen. Pariskunta katseli ikkunasta kovaa sadetta ja pohti, nouseeko vesi pihalla tällä kertaa kynnykselle saakka. Addis Abebassa vesi tulvii usein sadekausina sisään taloihin niin, että lattia saattaa kastua.

Yhtäkkiä oven alta alkoi vyörymään ruskeaa vettä. Helena lähti katsomaan lastenhuoneen ikkunasta pihalle: vesi oli noussut jo ikkunaan saakka. Sitten ovi pamahti auki veden voimasta.

– Siinä vaiheessa tajusimme, että nyt on jotain vialla, on lähdettävä heti, Samuel Tedder kertoo.

Rankkasateiden aiheuttama salamatulva iski Teddereiden kotiin hyökyaallon lailla. Talo täyttyi vedestä vain sekunneissa. Sohvat, jääkaappi ja muut huonekalut nousivat veden varaan ja yhtäkkiä koti oli kuolemanloukku.

– Vesi nousi rintaan saakka välittömästi, kun ovi oli pamahtanut auki. Nappasin puhelimeni, mutta se putosi veteen. Kun yritin noukkia sitä, huomasin, että vedessä kulkee sähkövirtaa. Helena ja tyttäremme Amanda pääsivät ovesta ulos, mutta minä ja nuorin lapsemme Linda jouduimme taistelemaan: nostin Lindan harteilleni ja kampesin meidät ovesta kaksin käsin. Pihamme oli muuttunut joeksi. Emme olisi päässeet sieltä pois, ellei yksi asuinalueemme vartijoista olisi ehtinyt hätiin. Hän ojensi meille pitkän metallitangon, johon tarttumalla pääsimme virran läpi turvaan korkeammalle maalle.

Vain minuuttien päästä talo oli mennyttä.

– Seisoimme pihatiellä sukkasillamme ja katsoimme, kuinka kotimme oli kattoon saakka veden varassa. Mitään muuta meillä ei ollut kuin vaatteet päällämme. Huusin ja itkin, kun tajusin, että olemme juuri täpärästi pelastuneet kuolemanvaarasta.

 

”Koko yhteisö suree yhdessä”

Pariskunnan kaksi teini-ikäistä lasta oli tapahtuman aikaan ystävänsä luona. Tyttären puhelimella he saivat hälytettyä paikalle toisen Fidan lähetin, Taneli Halosen. Hän riensi paikalle ja Tedderit pääsivät Halosten luokse evakkoon. Nyt perheellä on edessään arjen rakentaminen uudelleen. Jo keskiviikkona he olivat saaneet lahjoituksina uusia vaatteita ja tarvikkeita.

– Paikallinen yhteisö on uskomattoman suuresti osoittanut meille tukeaan. Kun kävimme talollamme tutkimassa vahinkoja, niin naapuruston väkeä, toisia lähettejä, paikallisia lapsia ja nuoria oli mukana auttamassa. Kumppanikirkkojemme johtajat kävivät luonamme, samoin Punaisen Ristin väki ja Suomen suurlähetystön konsuli, Samuel luettelee.

– Olemme kokeneet Jumalan hyvyyden läsnäoloa ihmisten kautta. Vieraat ihmiset ovat pyyteettömästi tulleet siivoamaan mutaista sekasotkua talossamme. Olen kiitollinen siitä lämmöstä, jota ihmiset ovat osoittaneet. Se on rohkaissut meitä, hän kertoo.

Vaikka Addis Abeba on altis tulville, niin tällaista salamatulvaa ei paikallinen yhteisö ole aiemmin kohdannut. Kaupungissa on kohtuullisen hyvin varauduttu tulvien varalle, mutta jotain erikoista tapahtui Mekanissan kaupunginosassa virtaavan joen luona.

– Ilmeisesti poikkeuksellinen rankkasade yläjuoksulla ja pakkautunut raemassa rikkoivat rakenteet, jotka hillitsivät joen juoksua. Asuinaluetta suojannut tulvavalli murtui ja valtava vesimassa lähti liikkeelle. Lähempänä jokea asuvat eivät ehtineet pakoon. Kahdeksan ihmistä, ilmeisesti suurin osa heistä lapsia, menehtyi rannan tuntumassa, Samuel kertoo.

Tedderit asuvat luterilaisen Mekane Yesus -kirkon asuinalueella, jossa sijaitsee mm. kirkon seminaari, lähetysjärjestöjen tiloja sekä opiskelija-asuntola.

– Suru täällä on käsin kosketeltava. Koko yhteisö suree yhdessä. Olemme kiitollisia, miten Suomesta on lähdetty myötäelämään ja tukemaan meitä ja etiopialaisia rukouksin. Kaikin tavoin aistimme, että meidän kanssa ollaan nyt vahvasti, Samuel sanoo.

Etiopiassa on sadekausi, ja rankkasateiden pelätään jatkuvan ja aiheuttavan lisää tulvia ja maanvyörymiä.

Tulva vaikutti joen varrella asuneisiin ihmisiin ilmeisesti jopa 10 kilometrin matkalla. Fida on myöntänyt katastrofitukea tulvatuhoja kohdanneille yhteisöille: Apuun voi lahjoittaa tästä linkistä.