Ajankohtaista

Sukran unelmoi omasta talosta

Ajaessa Bibibidin läpi näkee suorakulmion mallisia rakennelmia, joiden päältä nousee savua. Lähemmin tarkasteluna voi huomata alaosassa aukkoja, jonka kautta syötetään puuta savun aiheuttavalle tulelle. Poltetusta savesta tehdään tiiliä. Se on välttämätön rakennusmateriaali, jota kaikki tarvitsevat. Savea kerätään ja sekoitetaan veden kanssa, jotta koostumus on sopiva tiilien työstämiseksi. Savikokkare, joka on hieman muottia isompi, asetetaan muottiin. Ylimääräinen savi vedetään päältä pois jousileikkurilla. Tiili asetetaan aurinkoon kuivumaan. Kun kosteuspitoisuus on oikea, tiilistä rakennetaan lieriön muotoinen rakennelma. Ulkopuoli on rapattu saven ja hiekan sekoituksella. Tuli sytytetään rakennelman sisälle ja sitä poltetaan koko päivä. Ruskean väriset pehmeät tiilet muuttuvat koviksi punaisiksi tiiliksi. Koko prosessi kestää kuukauden ajan.

Lapset oppivat vanhemmiltaan. Kymmenvuotias Sukran kertoo meille ylpeästi, että hänen isänsä tekee tiiliä työkseen. Projektitoimiston pihalle Sukran on itse tehnyt oman tiilenpoltto-rakennelman. Se ei ole niin korkea kuin muut tiiliuunit ja tiilet ovat pienempiä. Sukran näyttää, mitä on oppinut tarkkailemalla toisia. Hän on latonut tiilet paikoilleen ja on valmis polttamaan ne.

Hän on kerännyt sitä varten ruohoa, bambunvarsia ja muuta poisheitettyä puuta ja rikkonut kuokallaan pienemmiksi paloiksi lankkuja, jotka olivat aiemmin tuolin osia. Hän siirtää puusta pudonneita kuivia mangopuun lehtiä rakennelmansa suojaksi, taittaa puunoksan ja heittää sen tarmokkaasti tuleen. Kuiva puu palaa ja syntyy tiiliä.

Sukran sanoo, että hän opettelee tätä, jotta voi rakentaa talon itselleen. Hän ei tiedä, miten tiiliä asetellaan tai kuinka ovet ja ikkunat tehdään, mutta Sukranin 13-vuotias ystävä Nazir opettaa häntä.

Yksi Bibibidin haasteista on lapsityövoiman käyttäminen tiilien teossa aikuisten tarpeisiin. Tämä on erityisesti esillä nyt, kun lapset eivät ole koulussa. Märkä savi, jota tarvitaan tiilien tekemiseen tulee jossain vaiheessa painavaksi. Lapsi saattaa tehdä töitä polttavan auringon alla. Vanhempia pyydetään  laittamaan lapset takaisin kouluun niiden auetessa jälleen. Nyt lapset tuottavat jotain, mikä tuo perheelle tuloja. Koulussa he tuovat vain kuluja. Mitä tehdä? Onko lasten sijoittaminen kouluun, joka kuluttaa niukkoja varoja, parempi kuin se, että he tuovat rahaa perheelle? Bidibisissä koulupudokkaiden määrä on lisääntynyt rajusti niiden koulunsa päättävien oppilaiden joukossa, joiden on sallittu palata kouluun valmistautumaan päättökokeisiin.


Tämän vuoden Eväät elämään -kampanjan tuotoilla autetaan Bibidibidin pakolaislapsia. Aiheeseen voit tutustua lisää kampanjasivulla: eväätelämään.fi