Ajankohtaista

Oranssit sydämet sykkivät elokuussa Burundin lapsille ympäri Suomen

Eväät elämään auttaa Burundin batwoja

Kaduille ja ilmoitustauluille ilmestyy elokuussa mysteerisiä oransseja sydämiä. Ne osoittavat, että paikkakunnalla järjestetään lähiaikoina Eväät elämään -kampanjan lipaskeräys tai muu keräystempaus.

”Kurkista sydämeen ja ylläty” -tekstillä varustettuja oransseja sydämiä ilmestyy elokuussa kauppojen ja muiden julkisten tilojen ilmoitustauluille. Sydämessä olevan QR-koodin skannaamalla pääsee sivulle, joka tarjoaa yllätyksen arjen keskelle: toivoa tuovan runon sekä videon rap-artisti Palefacelta. Myös kaduilla saattaa törmätä katuliiduilla maahan piirrettyihin oransseihin sydämiin.

Mitä ihmettä oranssit sydämet merkitsevät? Kyse on Fidan Eväät elämään -kampanjasta, joka kerää varoja Itä-Afrikassa sijaitsevassa Burundissa elävän batwa-kansanryhmän hyväksi. Kampanjan suojelijana toimii ministeri Elisabeth Rehn.

Oranssit sydämet osoittavat, että paikkakunnalla järjestetään lähiaikoina kampanjaan liittyvä lipaskeräys tai muu keräystempaus. Oransseilla keräysliiveillä varustautuneet lipaskerääjät jalkautuvat kaduille  pääasiassa 17.-30.8.2020, viimeistään lokakuun loppuun mennessä. Lipaskeräyksen lisäksi kampanjan merkeissä järjestetään tapahtumia. Kampanjassa on mukana yli 60 helluntaiseurakuntaa ympäri Suomen.

Korona siirsi oranssit sydämet syksyyn

Fidan suurimman vuosittaisen varainkeruukampanjan, Eväät elämään -kampanjan, lipaskeräysviikot on järjestetty perinteisesti vuosittain toukokuussa. Koronapandemia siirsi kuitenkin keräystapahtumat syksyyn. Siitä huolimatta kampanja starttasi näyttävästi jo keväällä – koronaturvallisesti vain verkossa.

Tunnetut tekstintuottajat julkaisivat Facebookissa kampanjan hyväksi kirjoittamiaan tekstejä, lyriikoita ja rap-videoita. Mukana kampanjassa ovat rap-artistit Paleface, Mikaveli ja PALMI, Sekunnit ja tunnit -bloggaaja Hanna Kivisalo, kirjailija ja laulurunoilija Anna-Mari Kaskinen sekä Kesken-runoilija Elina Salminen. Sponsoriyritykset lahjoittivat kampanjalle tekstintuottajien kampanjajulkaisujen Facebook-jakojen mukaan.

Syrjityn kansanryhmän tukena

Kampanjan suojelijana toimiva ministeri Elisabeth Rehn pitää vähemmistökansojen oikeuksia kohentavia toimenpiteitä tärkeinä.

– Useissa maissa vähemmistöryhmät taistelevat olemassaolostaan niin fyysisesti kuin muillakin tavoin. On äärimmäisen tärkeää tukea työtä, joka antaa äänen näiden vähemmistöjen oikeuksille, Rehn muistuttaa.

Burundin batwat kärsivät vuosikymmeniä jatkuneesta etnisestä syrjinnästä. Suurin osa heistä elää äärimmäisessä köyhyydessä ja nälkä on monelle batwalle jokapäiväinen vieras. He ovat menettäneet perinteiset elinkeinonsa, kun saaliit ovat kadonneet metsähakkuiden vuoksi. Heitä on myös ajettu pois metsästysmailtaan, minkä vuoksi he asuvat usein yhteisöjen syrjäseuduilla. He alkoivat valmistaa saviruukkuja, mutta sekään ei tuo heille enää juurikaan elantoa. Muoviset astiat ovat syrjäyttäneet ruukut Afrikassakin.

– Olen surullinen ja häpeissäni, kun minulla ei ole antaa lapsilleni mitään syötävää. Olen murheissani, sillä imetän, mutten saa tarpeeksi ravintoa itselleni, kertoo Antoinette, viiden lapsen äiti.

Kampanjan tuotolla tehdään työtä batwojen ihmisoikeuksien parantamiseksi. Heitä autetaan ruoan tuottamiseen tarvittavien välineiden ja osaamisen hankkimisessa sekä terveydenhoitoon pääsemisessä. Burundin köyhimpien lasten haave toteutuu – he pääsevät kouluun.

Kampanjaa voi tukea lahjoittamisen lisäksi myös perustamalla oman sähköisen keräyslippaan. Ystäviä ja tuttavia voi haastaa lahjoittamaan kampanjan hyväksi jakamalla linkki keräyslippaaseen esimerkiksi Facebookissa tai sähköpostitse.

www.eväätelämään.fi