Ajankohtaista

Kongossa lapsi on sodankäynnin väline

Yhä useampi Kongon demokraattisen tasavallan raiskaussodan uhreista on lapsi.

”Jos saisin toivoa ihan mitä vain, toivoisin palan saippuaa, että voisin pestä vauvani.” Näin sanoi 15-vuotias Rhema, joka vammautui Kongon demokraattisessa tasavallassa joukkoraiskauksen seurauksena. Hän synnytti pojan, eikä voinut enää palata kouluun.

Fidan tämänvuotinen Eväät elämään -kampanja edistää Kongon kriisin keskellä elävien vammaisten ja sodan vammauttamien lasten kouluun pääsyä.

Unohdettu kriisi

Kongo on kuin ruutitynnyri, jonka jatkuvaan räjähtelyyn on liian helppoa turtua. Koska Kongon kriisi on kestänyt vuosikymmeniä, kriisiä kutsutaankin unohdetuksi humanitaariseksi katastrofiksi.

Eniten konfliktista kärsivät lapset: väkivaltaa paenneista yli puolet on lapsia ja nuoria. Kaikkein haavoittuvimmassa asemassa ovat vammaiset ja sodan vammauttamat lapset. He kärsivät Kongossa kaksin verroin – sekä sissisodasta että sydäntä särkevästä syrjinnästä.

Kongon demokraattisen tasavallan jatkuvista konflikteista kärsivät eniten lapset. Vammaisten lasten asema on erityisen heikko kriisin keskellä.
Julmin sodankäynnin väline

Kongon konfliktin julmia tunnuspiirteitä ovat seksuaalinen väkivalta ja lapsisotilaiden rekrytointi. Kongossa raiskataan vuosittain tuhansia lapsia sodankäynnin välineenä. Suuri osa näistä lapsista vammautuu vakavasti.

– Olemme hoitaneet tuhansia raiskattuja lapsia. Aluksi potilaat olivat vain aikuisia. Viimeisen viiden vuoden aikana potilaiden joukossa on ollut jopa vauvoja, kertoo raiskattuja Panzin sairaalassa hoitava kongolainen lääkäri Denis Mukwege.

Mukwege sai vuonna 2018 Nobelin rauhanpalkinnon, ja hän toimii tämänvuotisen Eväät elämään -kampanjan suojelijana.

Lapsi vai ”se”?

Fidan kokenut avustustyöntekijä Hannu Happonen on törmännyt Kongossa käydessään surullisiin esimerkkeihin siitä, miten vammaisten ihmisten oikeuksia poljetaan.

– Eräs äiti kertoi minulle perheestään, johon kuuluu myös yksi vammainen lapsi. Kun naapurit viittaavat perheeseen, he puhuvat viidestä lapsesta ja ”siitä”. Naapurit puhuivat kirouksesta, jota vammaisen lapsen syntymä merkitsee. Vammaisia ihmisiä ei pidetä inhimillisinä. Se särkee sydämeni.

Kehitysmaissa yleisin vammautumisen syy ja seuraus on köyhyys. Kun sanitaatio-olot ovat heikot ja terveydenhoito puutteellista, tavallisetkin sairaudet voivat johtaa vammautumiseen. Myös konfliktit lisäävät vammaisuutta. On laskettu, että jokaista sodassa menehtynyttä lasta kohden peräti kolme vammautuu. Kongossa onkin erityisen paljon vammaisia ihmisiä.

Jumalan lahja vammasta huolimatta

Vammaisia on pidetty Afrikassa sairaina, viallisina, poikkeavina ja vähemmän ihmisinä. Tällä hetkellä heistä vain hyvin harvalla on mahdollisuus koulunkäyntiin. Vammaiset ihmiset ansaitsevat kuitenkin tulla tunnustetuiksi ihmisinä, joilla on myös kykyjä.

–Kun kysyin eräältä vammaisen lapsen äidiltä, miten hän näkee lapsensa, äiti vastasi: ”Hän on Jumalan lahja”, kertoo Happonen liikuttuneena.

Fida tukee vammaisten lasten pääsyä kouluun. Ohjelmassa on mukana 31 koulua Pohjois-Kivun alueella.

Vammaisten ihmisoikeuksien kunnioittaminen on myös Fidan työn tärkeä tavoite Kongon yhteisöissä. Fida edistää vammaisten lasten osallistavaa opetusta Kongon itäosissa ja Goman kaupungin alueella. Kumppanina toimii Kongon helluntaikirkko CEPAC.

–Kouluilla ei ole resursseja eikä rakenteita vammaisten lasten oppimistarpeiden huomioimiseksi. Lapsilla ei aina ole edes välttämättömiä apuvälineitä, kuten kainalosauvoja tai pyörätuoleja kouluun pääsemiseksi. Hankimme eräälle nuorelle kongolaispojalle kainalosauvat, jotta hän voisi kulkea yhden kilometrin matkan kouluun. Tämä avasi hänelle aivan uuden maailman, Happonen iloitsee.

Koulua käymällä myös vammaiset lapset kasvavat osaksi yhteisöä ja voivat työllistyä myöhemmin elämässä. Samalla syrjivät asenteet vammaisia ihmisiä ja muita vähemmistöjä kohtaan vähenevät.

–Mielestäni ihmisoikeuksien puolustaminen on paras hoitokeino ihmisen aiheuttamissa konflikteissa. Olen hämmästynyt tuloksista, joita nyt Kongossa saamme alettuamme hätäavun lisäksi tukea kaikkien lasten oikeutta käydä koulua, toteaa Fidan Kongon maakoordinaattori Welongo Faizi.

———————————————————————————

Ilmoita seurakuntasi mukaan Eväät elämään -kampanjaan!

  • Järjestä lipaskeräys, konsertti, lähetyslounas, brunssi tai kerää kolehti
  • Kampanjaan voi ilmoittautua osoitteessa www.eväätelämään.fi 
  • Kampanjan suojelijana toimii rauhannobelisti 2018 Denis Mukwege
  • Kanteleensoittaja Ida Elina on säveltänyt ja sanoittanut kampanjalle Saman taivaan alla -tunnuskappaleen, joka julkaistiin to 4.4.
  • Ida Elinan hyväntekeväisyyskonsertti järjestetään 12.5. Helsingissä Kongon lasten hyväksi. Ennakot: lippu.fi

Fiilisbarometri