Ajankohtaista

Fida ja Cocoa tekivät kampanjan Kenian katulasten kanssa

Nairobin slummissa asuvat katulapset näyttelevät Fidan ja tuotantoyhtiö Cocoan tekemässä kampanjassa.

Kadulle vai kouluun? -kampanjan materiaali kuvattiin Keniassa, Nairobin Kawangwaren slummissa. Joukko slummissa asuvia katulapsia osallistuivat kuvauksiin. Lapset kuuluvat Fidan tukeman katulapsikeskuksen draamaryhmään. Ryhmä suunnitteli kampanjafilmin kuvauspaikat, roolit ja puvustuksen.

–Joskus kampanjafilmit ja mainokset lavastetaan, mutta näissä filmissä ja kuvissa katulapset esiintyvät omina itsenään näin myös oman tarinansa jakaen, kertoo Fidan varainhankinnan suunnittelija Kirsi Koski-Kujala.

Katulasten draamaryhmän tavoite on antaa lapsille mielekästä tekemistä ja käsitellä katuelämän synnyttämiä traumoja. Draaman avulla lapset voivat myös löytää kykynsä.

–Aloitimme draamaryhmän, jotta luovuuden avulla voisimme valistaa lapsia heidän oikeuksistaan. Järjestämme slummissa luovia projekteja, mutta tämä oli ensimmäinen kerta, kun osallistuimme vastaavaan kuvausprojektiin, kertoo Maisha Poa -katulapsikeskuksen johtaja Daniel Warui.

Kahden hengen kuvaustiimi liikkui turvallisuussyistä poliisisaattueessa, mutta ryhmä otettiin slummissa hyvin vastaan. Cocoalle projekti hyvän asian puolesta oli tärkeä:

– Tämä oli ainutlaatuinen kokemus kaikin puolin. On etuoikeutettua päästä kuvaamaan näin autenttiseen ympäristöön, paikallisten ihmisten kanssa tärkeän asian puolesta. Toivon että kokemus oli merkityksellinen myös lapsille ja nuorille joiden kanssa teimme töitä, kertoo Cocoan ohjaaja Raimo Saba.

Keräys katulasten hyväksi eri puolilla Suomea

Kampanjalla kerätään varoja Fidan lasten oikeuksia edistäviin hankkeisiin Itä-Afrikassa. Fida tukee katulasten ja muiden äärimmäisessä köyhyydessä elävien lasten koulutusta ja oikeuksien toteutumista kuudessa maassa.

Tähän mennessä esimerkiksi kampanjan toteutukseen osallistunut katulapsikeskus Maisha Poa on mahdollistanut tuhansien lapsien koulunkäynnin, sekä ohjannut yli 600 lasta kaduilta takaisin koteihinsa. Pelkästään Nairobissa arvellaan olevan noin 60 000 katulasta ja Keniassa peräti 250 000.

Kampanja näkyy toukokuussa noin 60 paikkakunnalla ja sitä toteuttavat paikallisten helluntaiseurakuntien vapaaehtoiset. Kerääjät tunnistaa Fidan oransseista keräysliiveistä ja -lippaista. Lipaskeräys on käynnissä kaduilla toukokuun loppuun saakka.

Kampanjan verkkosivusto: http://www.eväätelämään.fi

LISÄTIETOA:

Kirsi Koski-Kujala, varainhankinnan suunnittelija
+358 (0)40 186 5914
kirsi@fida.fi

Päivi Simi-Kim, kehitysyhteistyötiedottaja
+358 (0)40 532 9325
paivi.simi-kim@fida.fi

Raimo Saba, editor & director
+358 (41) 535 9289
raimo@cocoa.fi
Cocoa Mediaproductions Oy | www.cocoa.fi