RUKOILLAAN YHDESSÄ

Rukousaiheemme: Itä-Euroopan romanit

Pohjoisunkarilaisessa romanikylässä seurakunnan musiikki raikaa kauas. Vahvat romanikulttuurin melodiat yhdistettynä kansainvälisiin ylistyslauluihin luovat ainutlaatuisen ilmapiirin. Seurakuntalaiset laulavat antaumuksella Jumalan hyvyydestä.


Lapset leikkivät pihalla ja joitakin aikuisia kurkkii ovelta saliin. Seurakunnan vuokratilat ovat käyneet ahtaaksi: kaikki eivät mahdu sisälle, vaikka haluaisivat. Oma rakennus on jo hankittu lähistöltä, se pitää vielä remontoida. Kylän pastori unelmoi, että siitä tulee matalan kynnyksen paikka, jonne kaikki ovat tervetulleita. Hän uskoo, että seurakuntalaisten lisäksi kaikki kyläläiset tarvitsevat kohtaamista ja rohkaisua.

Rukoile että apu saavuttaisi kaikista köyhimmät

Romanit ovat Euroopan suurin etninen vähemmistö. Heitä asuu Itä-Euroopan alueella noin 6-8 miljoonaa. Vielä tänäkin päivänä romanit kokevat äärimmäistä syrjintää: suurin osa heistä elää unohdettuina, epäinhimillisissä oloissa.

Monissa romaniyhteisöissä kokonaiset perheet asuvat pienessä ahtaassa mökissä vailla juoksevaa vettä, sähköä, lämmitystä ja peseytymismahdollisuuksia. Talojen hatarat katot vuotavat ja seinissä on reikiä. Talvi on kylmä ja kohtalokas.

Fidan joulukeräys vie toivoa näihin perheisiin: ruoka-apu, polttopuut ja vaatteet lämmittävät keskellä talvea.

” Rakas Taivaan Isä, me rukoilemme sinun nimessäsi, että toivo ja tulevaisuus löytävät tiensä köyhiin romanikyliin. Auta, että mahdollisimman moni romaniperhe saa kipeästi tarvitsemaansa apua talven keskelle. Jeesus, sinä sorrettujen turva, kuule romanikansan huokaukset ja anna apusi. ”

Fida toimii laajasti Itä-Euroopan romanien hyväksi heidän kotimaissaan. Monimuotoista työtä tehdään 12 Itä-Euroopan ja Balkanin alueen maassa yhdessä Elämä ja Valo -romanijärjestön kanssa.

Fida varustaa evankelisten seurakuntien lapsityöntekijöitä toimimaan lasten ja naisten parissa. Lapsille järjestetään kerhoja, kesäleirejä ja pyhäkouluja. Seurakuntien toimintakeskukset tarjoavat esikouluja, tukiopetusta ja läksykerhoja. Naistenpiirit voimauttavat heikossa asemassa eläviä naisia.

” Kaikkivaltias Jumala, kiitos, että sinä rakastat romaneja. Anna siunauksesi, jotta työ heidän keskuudessaan menestyy. Me rukoilemme, että romanilapset saavat kokea oppimisen iloa. Siunaa ja varjele heidän elämäänsä. Anna romaninaisten kuulla, kuinka arvokkaita ja tärkeitä he ovat. ”


Rukoile, että seurakunnat vahvistuisivat

Hengellisellä tuella ja kristillisellä toivon sanomalla on suuri merkitys romaneille. Seurakunta saattaa olla ainoa yhteisö, jossa romanien ihmisarvo tunnustetaan ja heidät hyväksytään. Usko saa monesti aikaan todellista elämänmuutosta.

Viimeisten vuosien aikana romanien keskuudessa on alkanut näkyä voimakasta herätystä ja seurakuntakasvua. Jumalan tekemät ihmeet vetävät romaneja pelastukseen, uusia seurakuntia perustetaan ja seurakuntarakennuksia rakennetaan eri puolille Fidan työalueita.

Unkarissa Fida toimii Unkarin romanimissio -yhdistyksen kanssa. Tällä hetkellä maassa on 130 romaniseurakuntaa, joissa on yhteensä noin 6000 jäsentä. Romanimission johtaja Albert Durko kertoo, että järjestön tavoitteena on kaksinkertaistaa seurakuntien määrä kolmessa vuodessa. Näyn toteutumiseksi lähetetään 200 uutta seurakunnan istuttajaa, joiden tarkoituksena on perustaa vähintään 130 uutta romaniseurakuntaa. Heidän tuekseen koulutetaan mentoreita, jotka kannustavat seurakuntien istuttajia ja ohjaavat työtä.

” Herra, me rukoilemme Sinun nimessäsi, että romanien keskuudessa alkanut herätys saisi edelleen kasvaa. Varusta seurakuntia tavoittamaan romaniyhteisöt evankeliumilla. Syttyköön sydämiin iankaikkinen toivo. Siunaa ja johdata seurakunnan istuttajien työtä. ”


Minulla on omat suunnitelmani teitä varten, sanoo Herra. Minun ajatukseni ovat rauhan eivätkä tuhon ajatuksia: minä annan teille tulevaisuuden ja toivon.” Jer. 29:11

Lahjoita ja sytytä toivon kipinä: www.toivonkipinä.fi . Fidan joulukeräyksellä tuetaan Itä-Euroopan romanien keskuudessa tehtävää avustus- ja seurakuntatyötä. Tänä vuonna kampanjan keskiössä ovat tarinat Unkarin romaniseurakuntien kasvusta.