Amakuru! Hei toimittaja!

Burundi odottaa – Lähde tutustumaan työhömme maassa, jota kutsutaan Afrikan sydämeksi!

Lupaamme sinulle palmujen lisäksi värikästä luontoa, kyläretkiä ja sitä parasta – aitoja kohtaamisia ihmisten kanssa Bujumburassa, Bubanzassa, Cibitokessa ja Ngozissa.

Suomalainen kehitysyhteistyöjärjestö Fida on tehnyt työtä Burundissa 15 vuoden ajan paikallisten kirkkojen kanssa. Työmme keskiössä ovat kaikista haavoittuvimmassa asemassa elävät naiset, lapset ja vammaiset henkilöt.

Kutsumme sinut pressimatkalle tutustumaan Suomen tukemaan kehitysyhteistyöhön. Matkan pituus on 7–8 päivää ja se ajoittuu lokakuun loppuun viikoille 42-43.

Syrjityn batwa-alkuperäiskansan tukena

Tutustumme Ngozissa ihmisiin, joiden parissa Fida ja kumppanikirkko CEPBU (Communauté des Églises de Pentecôte au Burundi) ovat työskennelleet. Koulutuksen puute on yksi Burundin yhteiskunnan merkittävimmistä haasteista. Yli puolet burundilaisista lapsista ei suorita peruskoulua loppuun. Syrjittyyn batwa-vähemmistöön kuuluvien osalta osuus on vielä suurempi.

Tutustumme siihen, kuinka yksinkertaisilla keinoilla on pystytty merkittävästi parantamaan lasten ja nuorten mahdollisuuksia käydä koulua. Vanhempien elinkeinojen tukeminen maanviljely- ja toimeentulokoulutuksilla auttaa heitä saamaan riittävät resurssit lastensa koulunkäynnin tukemiseen. Tarjoamme myös opettajille koulutusta lasten varhaiskasvatuksesta, lukutaitokoulutusta koulupudokkaille sekä kehitämme esikoulun opetusmateriaaleja.

 

Ratkaisuja nuorisotyöttömyyteen ja naisten taloudelliseen asemaan

Ammatti- ja yrittäjyyskoulutus nostavat koulun keskeyttäneitä nuoria köyhyydestä. Tutustumme nuoriin yrittäjiin, jotka ovat Burundin tulevaisuus.

Kylissä toimivat säästö- ja lainaryhmät ovat loistava keino naisille saada taloudellista itsenäisyyttä. Mahdollisuus saada pääomaa oman yrityksen perustamiseen tai talon rakentamiseen voi tuoda suuren muutoksen koko perheelle. Tutustumme naisiin, jotka ovat rikkoneet tabuja matkallaan omavaraisiksi.

 

Vammaisten henkilöiden tukena

Teemme työtä Burundissa vammaisten henkilöiden oikeuksien parantamiseksi. Esimerkiksi saavutettavien tilojen ja inklusiivisten opetusmateriaalien puute kouluissa on suuri. Haasteet ovat isoja, mutta potentiaali muutokselle on merkittävä.

Saat mahdollisuuden haastatella suuren muutoksen kokeneita ihmisiä, mutta myös kertoa haasteista, joita vammaiset henkilöt edelleen kohtaavat. Vammaisten lasten koulunkäynnin tukeminen on työmme keskiössä. Edistämme inklusiivisia opetusmenetelmiä ja rakennamme saavutettavia tiloja.

 

Lähtisitkö mukaan?

Kutsumme mukaan sinut, joka olet kiinnostunut kehityskysymyksistä, haluat tutustua suomalaisjärjestön työhön ja Burundiin: maahan ja sen ihmisiin.

Sinulta toivomme juttuja tunnettuihin kotimaisiin medioihin. Kutsu koskee sekä freelancer- että istuvia toimittajia, kuvaavia toimittajia ja toimittaja-valokuvaaja-työpareja. Valitsemme matkalle yhteensä kolme henkilöä.

Lähetämme tarkemman matkaohjelman hyvissä ajoin ennen lähtöä ja kartoitamme kunkin osallistujan toiveita haastatteluihin ja kuvauksiin liittyen. Pyrimme järjestämään kaikille osallistujille tarpeeksi aikaa omaan työhön. Ohjelmaan kuuluu myös luontoretki ja paikalliseen kulttuuriin sekä ruokaan tutustumista. Huomioithan, että menemme vaatimattomiin olosuhteisiin.

Fida vastaa lento- ja viisumijärjestelyistä. Omavastuuosuus on 250 euroa. Huolehdithan omasta matkavakuutuksestasi ja mahdollisista rokotuksista ja malarialääkityksestä. Otathan näistä selvää hyvissä ajoin ennen matkaa. Järjestämme valituille henkilöille tilaisuuden, jossa kerromme mitä matkan valmistelussa tulee huomioida: turvallisuus, rokotteet, viisumit ja mitä pakata mukaan.

Jos kiinnostuit, kerro vapaamuotoisessa hakemuksessa taustastasi ja juttusuunnitelmastasi (minne olisit tekemässä juttua, arvioitu ilmestymisajankohta, kuvasuunnitelma).

Lähetä hakemuksesi 21.6.2023 mennessä osoitteeseen: joonas.haverinen@fida.fi

Lisätietoja ja linkkejä:

Vuonna 2022 Burundin alle viisivuotiaista lapsista 50% oli aliravittuja. Tämä on CARE Internationalin raportin mukaan yksi maailman kymmenestä aliraportoidusta humanitaarisesta kriisistä.

Lue verkkosivuiltamme artikkeli Fidan työn kautta tapahtuneesta muutoksesta.

Täältä löydät kuvauksen kehitysyhteistyöohjelmastamme Burundissa.