Autamme katastrofeissa ja kriiseissä

Autamme katastrofeissa ja kriiseissä

Lasten turvallisen arjen takaaminen luonnonkatastrofeissa, konflikteissa ja kriiseissä on ensisijaisen tärkeää. Tällä hetkellä autamme Irakissa, itäisessä Afrikassa ja Nepalissa.

Poliittinen epävakaus ja ilmastonmuutos edesauttavat katastrofien ja kriisien syntyä maailmanlaajuisesti. Ilmaston muutoksen seurauksena luonnonkatastrofit yleistyvät ja poliittisen epävakauden myötä aseistetut konfliktit lisääntyvät. Luonnonkatastrofien ja aseistettujen konfliktien yleistyessä humanitaarinen apu on elintärkeää kärsineille ihmisille.

Tällä hetkellä maailmassa on 65,3 miljoonaa ihmistä, jotka ovat joutuneet jättämään kotinsa. Näistä pakonedestä muuttaneista ihmisistä 21,3 miljoonaa on lapsia. Humanitaarinen apu tuo selviytymisen kannalta elintärkeää toivoa pakolaisille.

Akuutin humanitaarisen avun vaiheessa pakolaisille toimitetaan hätäapua esimerkiksi ruokaa, puhdasta vettä, lääkkeitä, hygieniatarvikkeita, ruuanvalmistusvälineitä, huopia, muovipressuja ja telttoja.

Humanitaarinen apu pähkinänkuoressa

Humanitaarisen avun päämääränä on ihmishenkien pelastaminen ja hädän lievittäminen kriisien keskellä. Akuutin vaiheen avunannon jälkeen edessä on monia haasteita. Kun pakolaiset palaavat kotiseuduilleen, heidän täytyy alkaa huolehtia omasta toimeentulostaan, ruoan hankkimisesta, asumisesta ja lasten ja orpojen kouluttamisesta.

Usein tarvitaan oikein ajoitettua ja sujuvaa siirtymistä humanitaarisesta avusta pidempiaikaiseen kehitysyhteistyöhön. Tämä auttaa kriisin koettelemia yhteisöjä selviämään jaloilleen. Humanitaarisen avun raamit on määritelty kansainvälisessä humanitaarisessa oikeudessa, ihmisoikeussopimuksissa ja pakolaisoikeudessa.

Fidan humanitaarisen avun toimintaperiaatteita

Fidan humanitaarinen apu pelastaa ihmishenkiä, lievittää kärsimystä ja vahvistaa ihmisarvoa. Fidan humanitaarinen apu kohdistuu pitkittyneistä kriiseistä kärsivien yhteisöjen toiminnan palauttamiseen edistäen lasten koulunkäyntiä, tukien pakolaisten henkistä hyvinvointia ja turvaten pakolaisten toimeentulon tulevaisuudessa. Fidan humanitaarinen apu pyrkii vahvistamaan ihmisarvoista elämää kriisien keskellä.