Ei väkivallalle

Maasaityttö Joyce säästyi silpomiselta ja pakkoavioliitolta.
Nyt hän taistelee tyttöjen oikeuksien puolesta.

Maasaityttö Joyce säästyi silpomiselta ja pakkoavioliitolta.
Nyt hän taistelee tyttöjen oikeuksien puolesta.

Oikeus sanoa ei

Loita-maasaiheimoon kuuluva Joyce oppi pyhäkoulussa, että hänellä on oikeus sanoa ei julmalle ympärileikkaukselle. Perinteinen aikuistumisriitti eli kuitenkin vahvasti kotikylän kulttuurissa, ja myös Joyce aiottiin naittaa ja silpoa. Joyce oli hieman yli kymmenvuotias, kun hän pakeni.

Pakomatka kulki 70 kilometriä halki vaarallisen savannin. Narokissa Joyce pääsi maasaityttöjen turvakotiin, jossa hän asui ja kävi koulunsa Fidan kummilapsitoiminnan tuella.

– Fida pelasti minut silpomiselta ja pakkoavioliitolta. Pääsin myös tekemään sovinnon perheeni ja yhteisöni kanssa. Projekti tuki minua opinnoissani peruskoulusta yliopistoon asti, nyt aikuinen Joyce kertoo.

Avunsaajasta vaikuttajaksi

– Koulussa sain kykyjä ja rohkeutta puolustaa toisia tyttöjä. Se antoi minulle unelman, Joyce kertoo.

Valmistuttuaan yhteisökehityksen ammattilaiseksi entinen turvakodin asukki on työskennellyt Fidan ja Kenian Full Gospel -helluntaikirkon kehitysyhteistyöhankkeessa, joka puolustaa tyttöjen oikeuksia ja seksuaaliterveyttä.

– Minulle merkitsee paljon se, että voin antaa projektille takaisin omat kykyni. Olen koulutettu, itsenäinen nainen. Voin kertoa maasaille, että minua ei ole ympärileikattu, vaikka olen samaa heimoa.

Tyttöjen koulutus ja terveys paranee

Fidan hanke tukee paikallisia seurakuntia puolustamaan tyttöjä. Loita-maasaiden suhtautumisessa ympärileikkaukseen on tapahtunut muutosta pitkän valistustyön johdosta.

– Moni kyläpäällikkö on avoimesti ilmoittanut tukevansa seurakuntia taistelussa ympärileikkauksia vastaan. Myös teiniraskauksien ja koulunsa keskeyttäneiden tyttöjen määrä vähenee vuosi vuodelta, Joyce iloitsee.