Koulunpenkiltä aviovuoteeseen

Lapsiavioliitolla tarkoitetaan alaikäisen naittamista joko aikuiselle tai toiselle alaikäiselle. Nopeasti, varoittamatta ja valmistautumatta. Koska alaikäisten avioliitot ovat laittomia, järjestetään häät yleensä ilman ennakkovaroitusta illan pimetessä.

Vanhemmat – tai isovanhemmat – sopivat naimisiinmenosta. Usein kyseessä on tytölle täysin vieras mies toisesta kylästä.

Kun palasin koulusta kotiin, isä kertoi, että menisin naimisiin. – Jameela, 17

Näin vältetään se, että sana kiirisi poliisin tai kenenkään muunkaan korviin. Hääjuhla ei välttämättä ole suuri, sillä kaikille ei ehditä kertoa. Vieraslista on lyhyt eivätkä ystävätkään välttämättä tiedä koulutoverinsa häistä.

Seuraavana päivänä hän ei tullutkaan enää kouluun. – Nabitha, 14

Se tarkoittaa sitä, että vielä päivällä koulunpenkillä istunut tyttö, on illalla morsian. Naimisiinmeno merkitsee nuorelle tytölle monen asian muutosta. Tyttö joutuu jättämään oman perheensä ja kotinsa muuttaessaan miehen kylään. Kaikki tuttu ja turvallinen katoaa. Hänestä tulee koulutytön sijaan morsian, jonka velvollisuutena on huolehtia kodista ja miehestään. Molemmat asioita, joista tytöllä on vain hyvin vähän tietoa, jos lainkaan.

Minua pelotti, sillä en ymmärtänyt paljonkaan. – Rikta, mennyt naimisiin 14-vuotiaana

Monissa tapauksissa koulunkäynti pysähtyy siihen. Unelmat ammatista katoavat. Opettajat kertovat olevansa voimattomia oppilaidensa hääjuhlien suhteen. Kun juhla järjestetään salassa kahdelta yöllä, ei opettaja voi enää puuttua asiaan.

Yhden illan aikana nuoren tytön elämä muuttuu täysin: koulutytön unelmat murskataan, leikit ja haaveet jäävät taakse ja tytöstä tulisi tulla aikuinen nainen. Hänen pitäisi olla vaimo ja äiti.