Kongo – painajaismainen paikka lapsille

Kongon demokraattinen tasavalta on kuin ruutitynnyri, jonka jatkuvaan räjähtelyyn on liian helppoa turtua. Koska Kongon kriisi on kestänyt vuosikymmeniä, kriisiä kutsutaankin unohdetuksi humanitääriseksi katastrofiksi.

Maahan ei ole saatu pysyvää rauhaa, vaan sen itäosissa jatkuvat useiden aseellisten ryhmien ja hallituksen joukkojen väliset yhteenotot. Konfliktit ovat pitkiä ja hyvin monimutkaisia.

Kännyköissä käytettävät metallit ovat yksi suuri syy Kongon kriisiin ja väkivaltaisuuksiin. Kongo on muun muassa maailman suurin älypuhelimiin tarvittavan koboltin tuottaja. Siviiliväestöä terrorisoivat aseistetut ryhmittymät liikkuvat usein samoilla alueilla, joilla luonnonrikkaudet sijaitsevat.

Eniten konfliktista kärsivät lapset: väkivaltaa paenneista yli puolet on lapsia ja nuoria. Lapset pelkäävät sissi-iskuja ja tappamisia, ja lapsen oikeuksia rikotaan järkyttävällä tavalla. He joutuvat pakenemaan hengenvaarallisia olosuhteita ja yrittävät selvitä konfliktin keskellä. Kaikkein haavoittuvimmassa asemassa ovat vammaiset ja sodan vammauttamat lapset.

Kongon konfliktin julmia tunnuspiirteitä ovat seksuaalinen väkivalta ja lapsisotilaiden rekrytointi. Tuhansia lapsia on pakotettu mukaan aseellisiin joukkoihin, ja päivittäin raiskataan yli 1100 naista ja tyttöä. Arvioiden mukaan raiskatuista noin 65 prosenttia on alaikäisiä – joukossa myös vauvoja.

Kongo

  • 94 miljoonaa asukasta
  • 5,4 miljoona ihmistä kuoli sodan vuoksi vuosina 1998–2007 – eniten toisen maailmansodan jälkeen
  • 13,1 miljoonaa ihmistä humanitaarisen avun tarpeessa
  • 91 % väestöstä elää köyhyydessä
  • 4,5 miljoonaa maan sisäistä pakolaista
  • 7,9 miljoonaa lasta avun tarpeessa
  • Maassa taistelee yli 130 aseellista ryhmää.

 

Tiesitkö, että hengität jokaisella hengenvedollasi Kongon sademetsissä syntynyttä ilmaa?