Autamme lapsia konfliktialueilla

Fida auttaa traumoja kokeneita lapsia Lähi-idässä ja Afrikassa. Yhdessä paikallisten seurakuntien kanssa suojelemme lapsia konfliktien seurauksilta ja autamme lapsia toipumaan. Haluamme pysäyttää painajaiset ja jälleenrakentaa murtuneet mielet!

Turvallinen lapsuus Irakin lapsille

Irakin kurdialueen lapset ovat eläneet vuosia konfliktin keskellä. Peräti neljäsosa Irakin lapsista elää väkivallan uhassa ja kolme miljoonaa lasta on jäänyt pois koulusta.

Tavoitteemme Irakissa on mahdollistaa lapsille turvallinen koulutie ja mahdollisuus olla lapsia. Rakennusten jälleenrakennus on tärkeää, mutta yhtä tärkeää on murtuneiden mielien ja kadonneen toivon jälleenrakennus.

Isisin tuhoamissa kylissä Mosulin liepeillä Fida on parin vuoden ajan keskittynyt psykososiaaliseen tukeen. Lapsille on järjestetty leikkikerhoja ja opetusta. Nuorille, koulunsa kesken jättäneille tytöille on perustettu keskusteluryhmiä. Lisäksi tytöille on tarjottu opetusta ompelukoulussa.

Fidan nelivuotinen kehitysohjelma keskittyy lasten oikeuteen käydä koulua ja elää turvallista lapsuutta. Keskitämme työtä alueille, joilla lapset kärsivät sodan jäljistä.


Halabja tuli 1980-luvulla tunnetuksi Saddamin kemiallisista iskuista. Alueella syntyy edelleen kehitysvammaisia lapsia. Toinen alueemme on Mosulin lähistön kylissä, jotka Isis tuhosi ja joissa asuu etnisiä ja uskonnollisia vähemmistöjä.

Kriisien aikana kurdialueen lapset ovat kokeneet enemmän tuskaa kuin moni elämänsä aikana. Tuemme lasten hyvinvointia iltapäiväkerhojen, kesäkoulujen, opettajien koulutusten sekä vanhempien tukiryhmien kautta. Hankkeen kautta vaikutetaan myös päättäjiin ja tuodaan mediassa esille lasten ääni.

 

Kongon unohdetut lapset

Maailman pahimmasta konfliktista kärsivä Kongon demokraattinen tasavalta on painajaismainen paikka lapsille. Vuosia jatkuneet väkivaltaiset sissi-iskut ovat ajaneet yli 4,5 miljoonaa ihmistä kodeistaan. Yli puolet heistä on lapsia. Yli kaksi miljoonaa lasta kärsii vakavasta aliravitsemuksesta. Tämän huomaa nopeasti, kun matkustaa Kongossa. Lapset kertovat siitä, miten vaikea on mennä kouluun nälkäisenä. Se on heille lähes yhtä pelottava asia kuin konflikti ja tappamiset.

Fida on tukenut lapsia Pohjois-Kivussa, johon konflikti on vaikuttanut syvästi. Lapsille on rakennettu kaksi toimintakeskusta, jossa on tarjottu välipalaa, leikkipaikka sekä mahdollisuus keskustella turvallisten aikuisten kanssa.

Lasten koulunkäyntiä on tuettu maksamalla koulumaksuja sekä antamalla opiskelutarvikkeita. Opettajia on koulutettu siitä, kuinka tukea konfliktin haavoittamia lapsia ja tehdä kouluista turvallisia.

Seuraavan neljän vuoden ajan Kongon ohjelmamme keskittyy lasten oikeuteen käydä koulua. Autamme kaikista heikoimmassa asemassa olevia lapsia kouluun. Suuri osa näistä lapsista on vammaisia, jotka jäävät konflikteissa aina kaikista vaikeimpaan tilanteeseen. Koulutamme vanhempia ja opettajia ottamaan lasten erityiset tarpeet ja oikeudet huomioon konfliktin ympäröimissä yhteisöissä. Teemme työtä Pohjois-Kivun ja Kasain alueilla.