Äidin kipu

Suurin osa bangladeshilaisista naisista on naitettu lapsena. 59 % tytöistä naitetaan ennen kuin he täyttävät 18 vuotta.

Monen äidin tarina on samankaltainen. He ovat joutuneet teini-ikäisinä naimisiin, jättämään koulun kesken ja muuttamaan appivanhempiensa luo. Täysin tietämättöminä siitä, mitä kaikkea vaimolta odotetaan. Ruuan laittaminenkin on siihen asti ollut oman äidin tehtävä. Pelko on asia, jonka moni naisista mainitsee kertoessaan tarinaansa.

Se oli pelottavaa. Minun piti pitää perheestä huolta, vaikka en tiennyt mitään. – Rupa

Lapsiavioliiton takana piilee moninaisia syitä. Perheiden heikko taloudellinen tilanne helpottuu, kun on yksi suu vähemmän ruokittavana eikä tarvitse huolehtia tyttären koulutuksestakaan. Ylipäätään tyttöjen koulutusta ei pidetä tärkeänä. Vaikka myötäjäisten maksaminen on kiellettyä, tapahtuu sitäkin toisinaan. Ne tuovat silloin tervetullutta taloudellista apua. Isä on usein perheen päätöksentekijä, joka järjestää avioliiton kysymättä tyttäreltä eikä välttämättä edes vaimoltaan. He kokevat tyttären naittamisen velvollisuudekseen ja haluavat tehdä sen mahdollisimman pian, sillä jo 20-vuotiasta pidetään vanhana.

Tyttöjen koulutus nähdään taakkana ja avioliittoon astuminen sen sijaan velvollisuuksien täyttämisenä. Toisaalta syynä on halu suojella lasta. Perheet pelkäävät tyttärensä maineen tahraantuvan. Se langettaisi perheen ylle häpeäleiman, joten tyttö naitetaan mahdollisimman pian. Kun tytär tulee murrosikään, tulee hän alttiiksi seksuaaliselle häirinnälle. Se halutaan välttää. Myös sukupuolinormit ja sosiaaliset normit, konfliktit ja muuttoliikenne ovat vaikuttavia tekijöitä.

Rikta on yksi niistä äideistä, joka tunnistaa lapsiavioliittoon liittyvät vaarat. Hän on saanut kokea ne itse. Murrosikäisenä naimisiin mennyt Rikta on joutunut kärsimään sen seurauksena terveydellisistä ongelmista.

Lapsiavioliitto ei tue lapsen kasvua. Haluan seistä tyttöjen rinnalla. – Rikta

Nämä äidit ovat vaikeassa tilanteessa. Osa on vasta 28-vuotiaita ja oma tytär on 14-vuotias. Äidit tietävät, miten paljon haittaa lapselle liian aikainen avioliitto aiheuttaa. He tuntevat sen kivun ja kantavat itse niitä arpia läpi elämänsä. Samaan aikaan ympärillä oleva yhteisö tai oma heikko taloudellinen tilanne saattavat sitoa äidin kädet.

Nämä äidit tarvitsevat rinnalla kulkijoita, jotta he voivat suojella omia tyttäriään.