3 päivää seuraavaan ateriaan 

Batwaheimon luona vieraillessa voi huomata Afrikassa epätavallisen näyn: lapset ovat apaattisia. He eivät hymyile, naura tai leiki. Syynä on päivästä toiseen jatkuva nälkä. 

Batwat syövät yleensä vain kerran päivässä – jos ovat onnekkaita. On kuitenkin yleistä, että he saavat aterian vain 2-3 päivän välein.

Noin 95 % batwa-yhteisöstä esimerkiksi Rusengossa ja Gatarassa ei saa tarpeeksi ruokaa maanviljelysmaan vähyyden vuoksi. Lapset kärsivät eniten, sillä he tarvitsevat ruokaa kasvaakseen. Nälkä on yksi syistä siihen, että batwalapset eivät käy koulua. Tyhjällä vatsalla oppimisesta ei tule mitään.

”Olen surullinen ja häpeissäni, kun minulla ei ole antaa lapsilleni mitään syötävää. Olen murheissani, sillä imetän, mutten saa tarpeeksi ravintoa itselleni. Lapseni ei saa maidostani tarpeeksi ravintoaineita,” kertoo Antoinette, 5 lapsen äiti Burundin batwa-heimosta.

Tyypillinen burundilainen ruoka sisältää usein papuja, bataattia, perunoita, kassavaa, maissia, banaania, hedelmiä ja vihanneksia. Batwat syövät pääosin samaa ruokaa kuin muutkin burundilaiset, mutta ruokamäärät ovat paljon pienempiä.

Batwaperheen (7 henkeä) koko päivän aikana syömä ruokamäärä voi näyttää esimerkiksi tältä:

500 g kassava- tai maissijauhoa

50 g pieniä kaloja

Vettä tai öljyä

Pärjäisikö sinun perheesi koko päivän tällä ruokamäärällä?