3 päivää seuraavaan ateriaan 

Batwa-kansanryhmän luona vieraillessa voi huomata Afrikassa epätavallisen näyn: lapset ovat apaattisia. He eivät hymyile, naura tai leiki. Syynä on päivästä toiseen jatkuva nälkä. 

Batwat syövät yleensä vain kerran päivässä – jos ovat onnekkaita. On kuitenkin yleistä, että he saavat aterian vain 2-3 päivän välein.

Noin 95 % Burundin batwa-yhteisöstä esimerkiksi Rusengossa ja Gatarassa ei saa tarpeeksi ruokaa maanviljelysmaan vähyyden vuoksi. Lapset kärsivät eniten, sillä he tarvitsevat ruokaa kasvaakseen. Nälkä on yksi syistä siihen, että batwa-lapset eivät käy koulua. Tyhjällä vatsalla oppimisesta ei tule mitään.

”Olen surullinen ja häpeissäni, kun minulla ei ole antaa lapsilleni mitään syötävää. Olen murheissani, sillä imetän, mutten saa tarpeeksi ravintoa itselleni. Lapseni ei saa maidostani tarpeeksi ravintoaineita,” kertoo Antoinette, viiden lapsen äiti.

Tyypillinen burundilainen ruoka sisältää usein papuja, bataattia, perunoita, kassavaa, maissia, banaania, hedelmiä ja vihanneksia. Batwat syövät pääosin samaa ruokaa kuin muutkin burundilaiset, mutta ruokamäärät ovat paljon pienempiä ja ruoka yksipuolista.

Batwa-perheen (7 henkeä) koko päivän aikana syömä ruokamäärä voi näyttää esimerkiksi tältä:

500 g kassava- tai maissijauhoa

50 g pieniä kaloja

Vettä tai öljyä

Pärjäisikö perheesi koko päivän tällä ruokamäärällä?