Tule kummiksi

Bosnia-Hertsegovina: Romaniyhteisöjen köyhät lapset

Ura kerjäläisenä on mahdollista katkaista. Auta Bosnian romanilapset kouluun!

Miksi Bosniassa tarvitaan apua?

Bosnia-Hertsegovinassa elää 30 000─80 000 romania. Tarkkaa lukua ei edes tiedetä, koska niin moni romanilapsista jää vaille syntymätodistusta ja yhteiskunnan palvelujen ulkopuolelle. Työttömyys, koulutuksen puute ja huonot asumisolot hankaloittavat romaniperheiden elämää. Monet romanilapset ja äidit ansaitsevat elantonsa kerjäämällä. Asenteet ovat kielteisiä kansanryhmää kohtaan, ja romanilapsi joutuu usein koulukiusatuksi.

Fidan avustustyö Bosniassa ja Hertsegovinassa alkoi sodan loputtua vuonna 1995. Maan konfliktit ovat jättäneet jälkensä myös infrastruktuuriin ja vaurioittaneet ympäristöä. Maassa asuu noin 3,8 miljoonaa ihmistä, joista noin 30 prosenttia elää köyhyysrajan alapuolella ja 35 prosentilta puuttuu terveysvakuutus. Työ maassa keskittyy nykyään syrjittyyn romaniväestöön Tuzlan läänissä. Läänin alueella asuu noin 15 000 romania. Heistä 60 % on alle 25-vuotiaita.

Tuellasi lapsi pääsee kouluun ja tukiopetukseen

Fida kehittää romaniyhteisöjen elinolosuhteita ja parantaa perheiden toimeentulomahdollisuuksia. Kummien tuella parannetaan lasten koulunkäyntimahdollisuuksia ja järjestetään tukiopetusta sitä tarvitseville lapsille.

Almedin asuu kuuromykän äitinsä, isänsä ja kolmen sisaruksensa kanssa. Kun Almedin tuli työmme piiriin, hän ei halunnut käydä koulua, vaan oli levoton ja huonokäytöksinen. Nykyään poika lähtee mielellään kouluun, eikä joudu niin usein ongelmiin vilkkaan luonteensa takia.

Kummina autat Euroopan köyhimpiä lapsia koulutielle. Kuukausikannatus: 35 €/kk

Tule kummiksi