Ajankohtaista

Tamponi lehmänlannasta vai kuukuppi?

Fida ja kotimainen kuukuppiyritys Lunette aloittivat yritysyhteistyön, joka tukee kuukuppien lanseeraamista Itä-Afrikkaan ja tekee uraauurtavaa valistustyötä.

TIEDOTE 2.10.

Lähes joka toisen tansanialaistytön koulunkäynti häiriintyy kuukautisten aikana suojien puutteen, häpeän ja koulujen huonojen saniteettitilojen vuoksi. Suomalainen kehitysyhteistyöjärjestö Fida aloittaa Finnpartnership-rahoituksella Itä-Afrikan laajuisen hankkeen, joka tähtää tabujen rikkomiseen ja kuukautisterveyden edistämiseen. Mukana yhteistyössä on kuukuppeja valmistava juupajokelaisyritys Lunette.

Tarve tällaisille hankkeille on huutava, koska kuukautisvuoto on yksi suurimpia tabuja kehittyvien maiden tyttöjen elämässä. Kun esimerkiksi Tansanian maaseudulla tyttö saa ensimmäiset kuukautisensa, hän voi luulla jopa kuolevansa.
– Veren näkeminen on shokki, koska tarjolla ei ole juuri minkäänlaista valistusta. Tytöt jäävät kuukautisten ajaksi kotiin, jos perheillä ei ole varaa suojiin, kertoo Fidan asiantuntija Virpi Mesiäislehto Tansaniasta.

Hygieenisiä suojia ja valistusta

Syrjäisellä maaseudulla ei välttämättä ole saatavilla kuukautissuojia.

– Jotkut tytöt käyttävät esimerkiksi patjantäytteitä tai jopa lehmänlannasta valmistettuja tamponeja suojinaan. Pestyjen suojien kuivattaminen näkösällä olisi liian häpeällistä, joten ne piilotetaan patjan alle. Muhivat suojat aiheuttavat vaarallisia tulehduksia. Kuukupit tarjoavat hygieenisen, taloudellisen ja ympäristöystävällisen vaihtoehdon, Mesiäislehto sanoo.

Uusien ratkaisujen käyttöönotto vaatii tabujen ja myyttien rikkomista. Kuukupin ajatellaan esimerkiksi vievän tytön neitsyyden. Hanke keskittyykin eri sidosryhmien seksuaalikasvatukseen Tansaniassa, Keniassa, Ugandassa ja Kongon demokraattisessa tasavallassa. Mukana on tansanialainen aktivisti Hyasintha Ntuyeko, joka on ollut tienraivaaja kuukautiskeskustelussa kotimaassaan. Hänellä on myös oma yritys, joka valmistaa hygieenisiä kuukautissiteitä ympäristöystävällisesti.

Huomionarvoista hankkeessa on se, että miehet ja yhteisöjen johtajat otetaan mukaan keskustelemaan kuukautisista.
– Itä-Afrikassa miehillä on päävastuu perheen elättämisestä, jolloin myös kuukautissuojiin käytettävät rahat ovat heidän. Miesten osallistaminen haastaa perinteisiä sukupuolirooleja. Tavoitteemme on tehdä kuukautisista yhteisöissä tabuvapaa asia, joka ei horjuta perheiden taloutta ja on tytöille turvallista, Mesiäislehto summaa.

Finnpartnership-liikekumppanuustuella tehtävä yhteistyö on uraauurtavaa laajuudessaan, sillä se koskettaa suurta maantieteellistä aluetta sekä Fidan paikallisia kumppanikirkkoja, jotka ovat voimakkaita arvovaikuttajia yhteisöissään. Kuukautisten nostaminen yleiseen keskusteluun uskonnollisten toimijoiden keskuudessa ja kuukuppi, ratkaisuna moneen haasteeseen, tarjoavat ennenäkemättömät mahdollisuudet tyttöjen elämän paranemiselle.

Tansanialainen kuukautisaktivisti Hyasintha Ntuyeko ja Fidan asiantuntija Virpi Mesiäislehto vierailevat Suomessa Finnpartnership-hankkeen ja tyttöjen päivän tiimoilta 8.-12.10. Haastattelupyynnöt: Viestintäpäällikkö Kirsi Koski-Kujala 040 186 5914