Ajankohtaista

Lasten suunterveys paranee särkyneiden unelmien Afganistanissa

Fida tekee Afganistanissa kehitysyhteistyötä, jonka myötä koululaiset oppivat hoitamaan hampaitaan ja maa saa kipeästi kaivattuja suunterveyden ammattilaisia.

Suurimmat huolenaiheet Afganistanissa ovat korruptio ja turvallisuus, kertovat Ewald ja Gudrun Göttler, Fidan kumppanijärjestön työntekijät maassa.

–Erityisesti naisten turvallisuustilanne ja liikkuminen on huonontunut viime vuosina. Nainen ei voi poistua kotoa eikä ajaa itse autoa turvallisesti, kertoo Gudrun, Shelter Now International- järjestön henkilöstöhallinnosta vastaava asiantuntija.

Hänellä on miehensä kanssa 12 vuoden kokemus työskentelystä Afganistanissa maataloutta ja elinkeinoja tukevassa kehitysyhteistyössä.

He ovat nähneet myös maahan saapuneen kansainvälisen valvomattoman avun seuraukset: korruption vuoksi tuki päätyy yksityisiin taskuihin. Rikkaat rikastuvat, eikä köyhien tilanne useinkaan muuttu. Pariskunta lainaa raamatunkohtaa, kunpa ”rauha ja oikeudenmukaisuus tervehtisivät toisiaan suudelmalla”.Fidan työ perustuu vuorovaikutukseen ja läsnäoloon ruohonjuuritasolla, ja myös tehokas seuranta ehkäisee korruptiota.

–Toisaalta kehitysyhteistyö houkuttaa yhä enemmän koulutettuja, nuoria naisia piiriinsä. Myös suunterveyden opiskelijoista enemmistö, noin 60 prosenttia kaupungeissa, on naisia, kertoo Gudrun.

Hampaat mätänevät suuhun

–Jo lasten hampaat ovat huonossa kunnossa. Maitohampaiden tiputtua myös pysyvät hampaat alkavat tulehtua ikenistä, kuvailee Gudrun tilannetta.

–Jos esimerkiksi Saksassa on 10 000 asukasta kohden lähes 9 hammaslääkäriä. Afganistanissa on alle yksi, kertoo Ewald.

Profeetta Muhammedin ajoilta oleva opetus vedestä, sormista ja puutikusta suun puhdistamiseen ei enää riitä, Gudrun kertoo ja lainaa moneen tarkoitukseen käypää afganistanilaista sananlaskua: Jos hammasta särkee, vedä se pois.

Tätä neuvoa noudatetaankin kirjaimellisesti hampaiden kohdalla. Jopa 10–12 -vuotiaiden lasten hampaat vaatisivat juurihoitoa. Ruokavalion sokeristuminen ja puuttuva tieto turmelevat ihmisten hampaat.

–Ihmiset pelkäävät lääkärissäkäyntiä. Lapsia pelotellaan neuloilla. Lääkärit antavat vaikeaan kipuun antibioottia, eivätkä ihmiset ymmärrä pysyvien hampaidensa arvoa. Hampaiden huonosta kunnosta johtuvat syömisongelmat ovat yleisiä, Gudrun kuvailee.

Pelkkä ammattikoulutus ei riitä

Ewan johtaa järjestön työtä läntisessä Heratin maakunnassa, jossa on tarkoitus avata kokeeksi ensimmäinen maaseudun hammasklinikka tämän vuoden kuluessa. Fidan ja SNI:n toteuttama suunterveyden hanke hyödyttää yli 8 000 ihmistä, erityisesti naisia ja tyttöjä. Se keskittyy yliopiston opetusklinikan toiminnan tukemiseen ja koululaisten terveysvalistukseen alueella. Fidan ja Afganistanin valtion tuki on mahdollistanut yliopiston opetusklinikan toiminnan.

Toisaalta pelkkä osaaminen ei riitä takaamaan terveydenhoidon laadukkuutta. Työssä vaadittava ammattietiikka olisi myös tärkeä koulutusaihe, sillä opiskelijat eivät välttämättä ymmärrä osaamisen ja vallan tuovan mukanaan lisää vastuuta.

–Afganistanin terveydenhoidossa on ongelma, kuka korvaa kaikki kustannukset. Laki ei mahdollista julkisen ja yksityisen toiminnan eriyttämistä. Köyhillä on varaa vain halvimpaan eli hampaidenpoistoon, Göttlerit kuvailevat.

Ihmisten halu oppia uutta rohkaisee

Pariskunta näkee muutoksen siemenen maan nuorissa ammattilaisissa. Myös hankkeen parissa on nähty, kuinka yhden ihmisen osaamisella voi olla iso merkitys.

Hankkeen piirissä oli maaseudulta kotoisin oleva kolmikymppinen perheenisä, kokki-puutarhuri, joka ei osannut lukea. Hän pääsi osallistumaan hitsauskurssille ja myöhemmin opiskeli autotekniikkaa. Koulun hän suoritti lopulta 12. luokalle saakka toimien samalla yrittäjänä.

–Nyt hän on opissa hammasteknikoksi klinikalla kaiken muun ohessa. Myös toinen hammasteknikko on edennyt käytännön työssä oppien, Gudrun kuvailee.

KUVATEKSTI: Ewan ja Gudrun muistuttavat suhteellisuudentajun säilyttämisen tärkeydestä Afganistanissa, jossa he tekevät kehitysyhteistyötä Heratin alueella yhdessä Fidan kanssa.