Ajankohtaista

Vammaisten tyttöjen kuukautiset ovat kaksoistabu köyhimmässä Afrikassa

Kehitysyhteistyötä tekevä suomalainen Fida ja seksuaali- ja lisääntymisterveyteen erikoistunut Femme International käynnistivät kuukautisvalistuksen vammaisille nuorille ja heidän perheilleen Tansaniassa. Hanke osallistaa yhteisöjen omat perinneopettajat.

–Ei kyllä minun vahtivuorollani! huudahti Fidan neuvonantaja Virpi Mesiäislehto, kun hänelle selvisi vammaisten tyttöjen surkea tilanne kuukautistensa kanssa Tangan alueella. Hanke maan pohjoisosassa oli  muutoin jo vuosikymmenen parantanut vammaisten lasten ja nuorten tilannetta.

Tyttöjen kuukautisiin liittyvät asiat pidettiin tai pysyivät kuitenkin paljolti piilossa. Myötämieliset paikalliset työntekijät jopa ostivat omilla varoillaan köyhimmille perheille kuukautissiteitä. Mesiäislehto kuvailee:

–Tytöillä ilmenee sairauksia, jotka johtuvat huonosta kuukautishygieniasta. Piilossa tapahtuu vielä pahempaakin kuten seksuaalista hyväksikäyttöä.

Koska aika oli kypsä, Fida päätti käynnistää yhteistyön Femme International -järjestön kanssa.  Järjestö toimii Tansaniassa ja Keniassa sydämellään kouluttaa nuoria seksuaali-, lisääntymis- ja kuukautisterveydestä. Se myös jakaa kuukautishygieniapakkauksia koulutuksissa.

Muutoksen täytyy koskea yhteisöä

– Kuukautiset ja niihin liittyvät häpeä ovat yleisin syy, että itäafrikkalainen tyttö jää pois koulusta ja sosiaalisista aktiviteeteista ja pahimmillaan tippuu pois koulutuksen piiristä pitkällä tähtäimellä, kertoo Femmen tutkimusjohtaja Jennifer Rubli.

Femme haluaa kokemuksensa pohjalta osallistaa koulutukseen paikalliset perinneopettajanaiset. Nämä kokeneet naiset, kungwit, ovat avain vahingollisen tiedon ja asenteiden leviämisen katkaisemiseksi ja oikean tiedon ja käytänteiden jakamiseksi.

– Syrjäänvetäytyminen altistaa tytöt köyhyydelle ja lopulta hyväksikäytölle. Kuukautiset eivät ole vain tyttöjen vastuu vaan koko yhteisön asia, Jennifer Rubli lisää.

Kuukautiset ovat iso häpeä

Usein köyhät tytöt turvautuvat itsetehtyihin vaikkapa kankaisiin kuukautissiteisiin, jotka on pestävä. Koska niiden kuivattaminen näkösällä on häpeällistä, siteet päätyvät usein vielä kosteina sängynpatjan alle piiloon seuraavaa käyttöä varten. Tulehduskierre on valmis.

–Vammaiset tytöt ja kuukautiset ovat täällä kaksoistabu, summaa Mesiäislehto.

Kuukautisterveyden parantuessa tytöt säilyvät perusterveinä ja voivat käydä koulua myös kuukautisten aikana. Terveysvalistus huomioi myös pojat, isät ja miespuoliset sukulaiset, sillä näin ehkäistään muun muassa kuukautisiin liittyvää tabua ja salailua sekä kiusaamista. Lisäksi tyttöjen isilläkin on vastuu rahoittaa kuukautistarpeita.

Hyväksikäyttöä ei pidetä riskinä

Paitsi että myös vammaiset tytöt joutuvat kokemaan häpeää kuukautisista, nuoria ei tueta suhtautumisessa omaan seksuaalisuuteen. Pahimmillaan vammaiset lapset, myös pojat, altistuvat erilaiselle hyväksikäytölle.

–Fidan ja Femmen kartoituksessa tuli ilmi esimerkiksi tapaus, jossa vammainen tyttö oli tullut mystisesti raskaaksi. Tyttö oleskeli liikuntarajoitteisena kuitenkin vain kotonaan ja YDCP-hankekeskuksessa. Lopulta paljastui, että eräs poika vieraili tytön luona ikkunan kautta, Mesiäislehto kuvailee ja jatkaa:

–Vanhemmat eivät usein ajattele omien lapsiensa olevan vaaravyöhykkeellä, mihin pyrimme puuttumaan. Toisaalta esimerkiksi yksinhuoltajaisälle kuukautisaihekin tulee lähelle.

Perinneopettajat aikovat oppia uutta

Tyttöjen perinteisiin nojaava seksuaalikasvatus ei ole usein heidän kokonaisidentiteettiään tukeva. Vammaisuus ja esimerkiksi rajoittunut kyky viestiä voi vaikeuttaa tilannetta. Myös itse kuukautisiin voi liittyä vammasta johtuvaa epänormaaliutta tai lisähaastetta tilanteen hallitsemisessa.

Tangan alueella perinneopettajat ovat nyt kuitenkin valmiit oppimaan uutta ja haluavat välittää yhteistyössä parempia käytänteitä. Hankkeessa pidetään ensimmäinen laajempi kuukautisterveyden koulutus vammaisille lapsille ja heidän lähipiireilleen sekä kymmenelle perinneopettajalle lokakuun loppupuolella.

–Esimerkiksi sokeat tytöt voisivat keskenään jutella, miten he voivat tukea toisiaan kuukautisasioissa. Tai mitä pelkoja kuukautisiin heillä liittyy, Mesiäislehto antaa esimerkin.

Tangassa tuetaan erityistarpeisia lapsia ja perheitä

Fida ja sen paikallinen kirkkokumppani Free Pentecostal Church of Tanzania työskentelevät Tansaniassa heikoimmassa asemassa olevien lasten kuten vammaisten ja orpojen sekä heidän huoltajiensa tukemiseksi. Tangassa maan pohjoisosassa hanke on keskittynyt vammaisten lasten ja heidän perheidensä tukemiseen Youth With Disabilities -ohjelmassa vuodesta 2004.

Hanke edistää vammaisten lasten hyvinvointia, koulunkäyntiä, terveyttä ja yhteisöllistä kuulumista. Erityistarpeisia perheitä tuetaan yhteistyössä ammattilaisten kanssa.  Hankkeessa on myös esimerkiksi teetetty sopivia apuvälineitä kuten pyörätuoleja. Kumppanikirkko on vuosia tehnyt merkittävää vaikuttamistyötä vammaisten henkilöiden oikeuksien toteutumiseksi maassa.

Hanke toimii myös Mwanzan alueella mahdollistaen paikallisen vertaisoppimisen ja siitä hyötyy kaikkiaan noin 65 000 ihmistä. Hanketta tukevat myös Fidan suomalaiset kummit ja Suomen ulkoasiainministeriö.

Lisätietoa Femme International -järjestöstä: www.femmeinternational.org

Lisää: Fidan ja kestäviä kuukuppeja valmistavan suomalaisen Lune Group Oy:n (Lunette) yhteistyöstä