Ajankohtaista

Pohjois-Koreassa vuosikymmenen pahin ruokapula

Ilmastonmuutoksesta kärsivässä Pohjois-Koreassa on katastrofaalinen ruokapula. Paikan päällä tilannetta seuraa asiantuntijamme Sakari Koivula.

LAHJOITA NYT!

TIEDOTE 27.2.2019

Viime kesänä Pohjois-Korean mittaushistorian pahin lämpö- ja kuivuusaalto korvensi sadot. Sitten iskivät hirmumyrskyt ja rankkasateet tuhoten viljelysmaata. Kiristyneet kansainväliset sanktiot ovat tehneet maanviljelyssä tarvittavien laitteiden ja polttoaineen maahantuonnista hankalaa.

Viime vuoden kokonaissato Pohjois-Koreassa oli vain 4,95 miljoonaa tonnia, mikä on alin lukema koko tällä vuosikymmenellä. Kriisiä syventää se, että sadot ovat epäonnistuneet jo useana vuonna. Maa ei pysty tuottamaan tarpeeksi ruokaa kansalleen.

–Kulunut talvi on ollut lumeton. Ellei sää pian muutu, maaperä pysyy kuivana ja kasteluun tarvittavat vesivarannot tyhjillään, kertoo Sakari Koivula, Pjongjangissa asuva Fidan Pohjois-Korean maajohtaja.

Lähes puolet kansasta aliravittuja

Pitkään jatkuneen ruokapulan vuoksi yli 41% kansasta arvioidaan olevan aliravittuja ja tilanne pahenee kevään aikana. Alle viisivuotiaista lapsista jo viidesosan kasvu on häiriintynyt vakavan aliravitsemuksen seurauksena.

Pohjois-Korean hallitus on kertonut kansainvälisille järjestöille ryhtyvänsä toimeen tilanteen ratkaisemiseksi. Hallitus aikoo tuoda ulkomailta viljaa 200 000 tonnia ja panostaa aikaisten viljelykasvien, kuten perunan, tuotantoon. Kansalaisten päivittäisiä ruoka-annoksia supistetaan. Silti ruokavaje on vakava.

–Nämä toimet eivät riitä, vaan ulkopuolista ruoka-apua tarvitaan kiireellisesti kevään nälkätilanteen helpottamiseksi, Koivula sanoo.

Fida on yksi harvoista avustusjärjestöistä, joilla on maassa pysyvä läsnäolo. Pohjois-Korea onkin vedonnut Fidaan hätäavun saamiseksi. Fida toimittaa maahan ruoka-apua ja on aloittanut keräyksen hätäavun tueksi.

Lahjoita ruoka-apua

Peruna pelastaa ihmishenkiä

Fida on myös laajentamassa perunanviljelyhankettaan kahdelle uudelle alueelle. Tavoitteena on tuottaa suuri perunasato ennen keskikesää.

Fida on vuodesta 2001 lähtien kehittänyt perunanviljelyä Pohjois-Koreassa. Juuri nyt maatalouden kehittäminen on elintärkeää. Koivula sanoo, että peruna paikkaa pahinta ”nälkäkuilua” ennen riisin ja maissin sadonkorjuuta.

–Perunan hehtaarisadot ovat ylivertaisia verrattuna muihin viljelykasveihin, Koivula toteaa.

 

Median yhteydenotot:

Toiminnanjohtaja Harri Hakola, 040 831 0112, harri.hakola@fida.info

Pohjois-Korean maajohtaja Sakari Koivula, sakari.koivula@fidadevelopment.fi

Viestintäpäällikkö Kirsi Koski-Kujala, 040 186 5914, kirsi@fida.info