Ajankohtaista

Romanityö sydämellä

Evankeliumi - Toivon kipinä - muuttaa nyt Euroopan köyhimpiä kyliä. Janne Harjukoski koordinoi Fidan romanityötä ja iloitsee positiivisesta kehityksestä.

Janne Harjukosken taival romanityöhön alkoi profetiasta. ”Jumalalla on käyttöä sinulle. Hän vie sinua aina maan ääriin saakka julistamaan Kristusta”, sanoi vanha mies, joka rukoili 15-vuotiaan Jannen puolesta.

– Se jäi sydämelleni soimaan ja on muistunut mieleen aika ajoin elämässä, Harjukoski kertoo elämänsä muuttaneesta päivästä.

Halu palvella Jumalaa vei Jannen ensin nuorisotyöhön putkiasentajan toimen ohella, aktiomatkoille Venäjälle ja lähetystyöharjoitteluun Bosnia ja Hertsegovinaan Fidan romanityökohteeseeseen.

Romanityö Suomessa ja ulkomailla

Lähetystyö ja erityisesti romanilähetystyö tulivat Bosnian harjoittelujakson aikana rakkaiksi. Muutaman Suomessa romanityössä vietetyn vuoden jälkeen perhe palasi Bosniaan vuonna 2005. Harjukosket työskentelivät Fidan romaniyhteisön kehityshankkeessa Tuzlassa viisi vuotta.

Suomeen paluun jälkeen Harjukoski kutsuttiin kotiseurakuntaan Kaustisille palvelemaan pastorina ja koordinoimaan Fidan ja Elämä ja Valo ry:n yhteistä romanilähetystyötä.

Sisäinen moottori

Romanikulttuuri on opettanut Harjukoskelle valtavasti.

– Yhteisöllisyys onyksi upeimmista kokemuksista ja asioista joita olen romaneilta oppinut ja arvostan sitä heidän kulttuurissaan. Hengellinen herätys puhkeaa heidän keskellään juuri yhteisöllisyyden myötävaikutuksella ja muutaman uskoontulo voi aloittaa herätyksen ketjun.

Romaniperheiden sosiaalinen status Itä-Euroopassa on yleensä hyvin heikko. Köyhyydestä nousee päihderiippuvuutta, väkivaltaa ja rikollisuutta. Siksi työote on kokonaisvaltainen.

– Uskoontulo toimii sisäisenä moottorina, joka ajaa heitä eteenpäin ja alkaa tapahtua ulkoisia muutoksia.

Nyt on romanien aika

– Olen nähnyt romanien parissa valtavan tarpeen, monimiljoonainen kansa on vailla evankeliumia. Haluaisin vastata omalta osaltani tähän haasteeseen, Harjukoski summaa työnäkyään.

Viimeisten vuosien aikana romanikansan parissa on ollut voimakasta hengellistä liikehdintää. Ovet ja sydämet ovat romanikodeissa avoinna, ja uskosta puhutaan avoimesti ja mutkattomasti.

Siellä missä usko on tuonut muutoksen, on alettu ymmärtää esimerkiksi lasten koulutuksen, puhtauden ja perhesuunnittelun tärkeys.

– Muutos romanikylissä on silminnähtävä, kun voi nähdä jo talosta, ketkä ovat uskovia ja ketkä eivät.

Itä-Euroopassa seurakunnat ovat aiemmin olleet hyvin kielteisiä romaniväestöä kohtaan. Nyt eri puolilla maailmaa on alettu herätä romanien haasteeseen. Paikalliset seurakunnat ovat ryhtyneet työhön romanien parissa.

– Uskon, että nyt on romanien aika, Harjukoski iloitsee.

Fidan ja romanilähetysjärjestö Elämä ja Valon yhteinen Yhdelle vähimmistä -työ ulottuu yli kymmeneen Euroopan maahan. Työn keskiössä ovat erityisesti lapset ja koulunkäynnin tukeminen.