tähän

Lapsisotilas pääsi vapauteen

Ugandalainen Charles oli 10 vuotta pahamaisen LRA-sissiryhmän vankina. Entisen lapsisotilaan elämä muuttui Fidan tukiohjelmassa.

Charles menetti puolet elämästään LRA-sisseille, pahamaineisille viidakkosotilaille, jotka terrorisoivat Pohjois-Ugandaa vuosikymmenien ajan. LRA sieppasi lapsia sotilaiksi, palvelijoiksi ja seksiorjiksi.
–Sain 150 ruoskaniskua heti, kun minut 10-vuotiaana kaapattiin kotoani. Sissit sanoivat sen olevan tapa jolla minut ”kirjattiin” joukkoon.

Auta entisiä lapsisotilaita!
Tule kummiksi Ugandan entisille lapsisotilaille.

Muiden siepattujen lasten tavoin Charles joutui kävelemään sissien mukana kauas kotoa, peräti 2 500 kilometriä. Kymmenen vuotta viidakossa olivat äärimmäisen rankkoja. Vaikka Charles oli vasta pieni poika, hänet pakotettiin tappamaan ja sieppaamaan muita lapsia. Uhriensa lukumäärää Charles ei tiedä. Hän oli myös pahamaineisen sissijohtaja Joseph Konyn henkivartijana.
Viimein Charles onnistui pakenemaan. Hän harhaili pitkään tiheässä viidakossa, selviten syömällä kasvien juuria ja hyönteisiä. Lopulta hän tapasi armeijan sotilaita, jotka pelastivat hänet.

Tukiohjelma kuntouttaa lapsisotilaita

Kun Charles pääsi kotiin, perhe otti hänet lämpimästi vastaan. Kyläyhteisössä häntä sen sijaan pelättiin ja kutsuttiin murhaajaksi. Suurin osa entisistä lapsisotilaista uhkaa syrjäytyä yhteisöstään. Tie takaisin arkeen on lähes mahdoton ilman tukiohjelmaa.
Fidan ja Ugandan helluntaikirkon tukiohjelma kuntouttaa entisiä lapsisotilaita takaisin normaaliin elämään. Mukana on nyt noin 270 nuorta, joista suurin osa on alle 20-vuotiaita. He ovat päässeet pakoon painajaismaisista olosuhteista ja tarvitsevat tukea toipuakseen traumoista. Tuki ohjaa fyysisen ja psyykkisen toipumisen lisäksi ammattiin ja koulutukseen.
Charlesin kuntoutus aloitettiin fyysisten vammojen korjauksella. Tulitaistelussa vammautunut jalka leikattiin. Toivuttuaan hän aloitti luku-ja kirjoitustaitokurssin. Charles on myös saanut opetusta puusepän taidoista. Opettaja on kehunut hänen hyviä kädentaitojaan ja työn jälkeä.
–Minulta on jo tilattu parisänky ja kirjahylly, Charles kehaisee toiveikkaasti.

”Annoin itselleni anteeksi”

Nuoren miehen elämä on muuttunut täydellisesti. Tänään hän on onnellinen aviomies ja isä.
–Vasta kun ymmärsin, että minut pakotettiin tekemään julmia asioita, olen pystynyt antamaan itselleni anteeksi. Minua on auttanut, kun olen tavannut samat kauhut läpikäyneitä, Charles kertoo.
–Sain osallistua hengelliseen tilaisuuteen, jossa pyysin anteeksiantoa Jumalalta. Otin Jeesuksen vastaan elämääni. Koin silloin, että pääsin lopultakin vapaaksi menneisyydestäni.

4.11.16